Формирана војска Косова

Косовска влада наложила је формирање војске Косова, која ће бити створена из постојећих Безбједносних снага Косова и бројаће 5.000 војника и 3.000 резервиста, јавља агенција Ројтерс.  Косовски премијер Хашим Тачи је на сједници владе у Приштини рекао да ће "овакав потез бити од користи свим становницима Косова, без обзира на њихову вјерску и националну припадност, […]

уторак, март 4, 2014 / 21:16

Косовска влада наложила је формирање војске Косова, која ће бити створена из постојећих Безбједносних снага Косова и бројаће 5.000 војника и 3.000 резервиста, јавља агенција Ројтерс.

 Косовски премијер Хашим Тачи је на сједници владе у Приштини рекао да ће "овакав потез бити од користи свим становницима Косова, без обзира на њихову вјерску и националну припадност, или политичка опредјељења".

Премијер Србије Ивица Дачић је, коментаришући најаве из Приштине, рекао да најављено формирање косовске војске није дио Бриселског споразума.

"Они су то раније најављивали, али ми (Србија) смо тражили гаранције НАТО-а и Кфора да, уколико се некада формира та војска, не сме да долази на север Косова без одобрења Кфора", рекао је Дачић новинарима на бизнис форуму на Копаонику.

Дачић се нада да ће те гаранције добијене од НАТО-а и Кфора бити реализоване у пракси ако буде потребе.

Косово већ има Безбједносне снаге Косова, које броје око 2.500 припадника и увјежбане су за борбу против посљедица елементарних непогода. Те снаге формиране су на основу споразума о демилитаризацији Ослободилачке војске Косова, потписаног у љето 1999. године.

НАТО још увијек није званично коментарисао овај потез Приштине, али агенцији Ројтерс из Брисела објашњено да је "будућност Безбједносних снага Косова унутрашње питање косовских институција".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *