Фонд ПИО се похвалио уштедама

Фонд за пензијско–инвалидско осигурање Републике Српске у посљедњих годину дана остварио је значајне уштеде појачаним контролама и ревизијама, али редовност у исплати и достигнути ниво пензија за све кориснике није доведен у питање, изјавио је Срни директор Фонда ПИО Младен Милић. Милић је истакао да је Фонд ПИО у протеклих годину дана само на материјалним […]

среда, август 8, 2012 / 12:34

Фонд за пензијско–инвалидско осигурање Републике Српске у посљедњих годину дана остварио је значајне уштеде појачаним контролама и ревизијама, али редовност у исплати и достигнути ниво пензија за све кориснике није доведен у питање, изјавио је Срни директор Фонда ПИО Младен Милић.

Милић је истакао да је Фонд ПИО у протеклих годину дана само на материјалним трошковима уштедио 600.000 КМ те да је, од почетка године,обустављена исплата 8.200 пензија, чиме је уштеђено још 2,4 милиона КМ.

Он је истакао да у регресним поступцима, односно претплатама по разним основама, Фонд ПИО потражује више од 5,3 милиона КМ.

„Ове претплате настале су на разне начине – од фалсификовања исправа које омогућавају остварење права на исплату, па до неовлаштеног поступања појединих радника Фонда који су у ранијем периоду омогућавали одређеном броју корисника незаконито примање средстава у увећаном обиму“,појаснио је Милић.

Он је навео да се против једног броја запослених воде дисциплински поступци због повреда радних обавеза и обавеза према уговору о раду, те да од исхода ових процеса зависи да ли ће они остати у радном односу.

Према његовим ријечима, нових смањења плата запосленима неће бити, јер су, у складу са закључком Владе РС о спровођењу мјера штедње, свим запосленим у Фонду, у посљедњих годину и по дана плате умањене за 15 одсто, а менаџменту за 20 одсто.

„Ми смо штедјели и без обавеза према новом аранжману са Међународним монетарним фондом, а штедјећемо и даље на сваком мјесту гдје је то могуће. Уштедјећемо колико је потребно, па и више од тога“, каже Милић.

Буџет Фонда ПИО за ову годину износи 1,018 милијарди КМ. У шест сектора, шест филијала и 51 пословници Фонда ПИО тренутно је запослено 584 радника, од којих 542 на неодређено и 42 на одређено радно вријеме.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *