Фонд ПИО јавља: Све више старосних пензија

Директор фонда ПИО Републике Српске Младен Милић рекао је на конференцији за новинаре у Бијељини да су старосне пензије у Српској први пут достигле 49,9 одсто у структури корисника, напомињући да би њихов идеалан број био до 63 одсто. Данас је почела ислата августовских пензија, чија је просјечна висина задржана на 311,15 КМ, што је […]

петак, септембар 7, 2012 / 12:00

Директор фонда ПИО Републике Српске Младен Милић рекао је на конференцији за новинаре у Бијељини да су старосне пензије у Српској први пут достигле 49,9 одсто у структури корисника, напомињући да би њихов идеалан број био до 63 одсто.

Данас је почела ислата августовских пензија, чија је просјечна висина задржана на 311,15 КМ, што је 37,8 одсто просјечне плате у Српској.

Најнижа ислаћена пензија за минималан стаж од 15 година је 160 КМ, а највиша исплаћена пензија у Републици Српској је 1.572 КМ.

Број корисника у фонду ПИО Српске повећан је у овој годину за 3 021 пензионера.

Из права на пензију је по основама новог закона привремено искључено 687 корисника, њих 554 нису доставили потврде о животу, 29 корисника није доставило матични број, а 104 корисника имају двојни статус запосленог и пензионера.

Фонд ПИО Републике Српске има 236 164 корисника, од чега 195 426 пензионера у Српској и 40 738 корисника са пребивалиштем ван Републике Српске.

За исплату пензија за август обезбијеђено је 74,4 милиона КМ у бруто износу, од чега је 61 милион КМ прихода по основу доприноса а 13,16 милиона КМ дозначено је из буџета српске по основу Закона о пензијско-инвалидсом осигурању.0 КОМЕНТАРА

 1. A pera pinokio nekuveče svečano izjavljuje:
  PENZIONERI MOGU DA BUDU S P O K O J N I…
  E, vala pinokio:da se ti lijepo upokojiš što prije!
  Da ti budeš spokojan onako kako su spokojni penzioneri RS-a, i tvoji najmiliji.
  Surlašu, nečovječe , pa rugaš se ljudima u lice.

 2. И даље они који су куповали пензије их примају. Испадоше паметни. А ови други који то нису идиоти. То је ваша реформа.

  И систем ове несретне државице под паролом „ко је шта јамио, јамио“. Сиктер багро!

 3. Vece ucesce starosnih penzija znaci da je zaustavljen trend rasta invalidskih, sto generalno znaci da ce broj penzionera da se smanjuje, sto znaci da ce odnos broja zaposlenih (uplatilaca doprinosa) i broja penzionera biti veci, tj. povoljniji. Reforma pocinje davati rezultate, ali treba jos da se radi, posebno na otkrivanju rada na crno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *