Фочаци освојили највиши балкански врх

Група фочанских планинара вратила се из Бугарске гдје је успјешно савладала успон на највиши врх Балкана – Мусалу, висине 2.925 метара изнад мора, на планини Рили. У акцији "Фоча на крову Балкана", која је организована другу годину заредом, учествовало је 15 чланова Планинарског друштва "Зеленгора". Вођа експедиције Карло Шимовић посебно је похвалио старије планинаре, који, […]

понедељак, април 20, 2015 / 15:24

Група фочанских планинара вратила се из Бугарске гдје је успјешно савладала успон на највиши врх Балкана – Мусалу, висине 2.925 метара изнад мора, на планини Рили.

У акцији "Фоча на крову Балкана", која је организована другу годину заредом, учествовало је 15 чланова Планинарског друштва "Зеленгора".

Вођа експедиције Карло Шимовић посебно је похвалио старије планинаре, који, како истиче, нимало нису заостајали за млађим колегама.

"Чак су у неким моментима предводили групу, тако да смо сви дјеловали као један тим и уопште се није примијетила разлика у годинама. Најстарији учесник био је Здравко Давидовић, који је на прагу седамдесете године", рекао је Шимовић.

Он је истакао да ова акција полако прераста у традицију, те да се нада да ће из године у годину бити све масовнија.

"Вријеме нас је послужило, било је сунчано, а поглед са врха Балкана је неописив, осјећај је посебан. Сви су одушевљени и сви носе прелијепе утиске из Бугарске", додао је Шимовић.

Један од учесника акције Зоран Вукадиновић рекао је да Рила дјелује очаравајуће.

"Посјетилац не може, а да не покуша замислити како ли је тек љети када се открије неколико планински језера, горских очију сада скривених под изузетно дубоким снијегом", каже Вукадиновић.

Он истиче да је посљедња дионица успона пред сам врх изискивала посебан напор.

"Мада је тај дио зимске трасе за успон на Мусалу обезбијеђен челичним сајлама, причвршћеним за дебеле металне стубове, чињеница да се кретање одвија врло стрмим стјеновитим дијелом захтијевала је максималан опрез, концентрацију свих, врло пажљиво кретање, па и помоћ онима којима је у неким тренуцима подршка и понека сугестије била пресудна да се осјећају сигурније и да одлуче ићи до краја", испричао је Вукадиновић.

Посјету Бугарској, фочански планинари искористили су и за туристички обилазак пријестонице те земље Софије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *