ФМ фреквенција одлази у историју: Норвешка прва уводи дигитални радио

Норвешка ће бити прва земља која је ће одрећи ФМ радија и увести дигитални сигнал (ДАБ). Ова промјена неће бити нагла, током 2017. ФМ мрежа ће се постепено укида, те ће љубитељи радија моћи да слушају само дигиталне програме.

уторак, јануар 17, 2017 / 10:16

Сjеверни округ Нордланд ће прекинути емитовање ФМ у уторак, а други региони ће га пратити, па ће до краја 2017. радио сигнал у потпуности бити дигитализован.

Велики број западних земаља већ дуже вријеме размишља о укидању ФМ, али комбинација времешне опреме и географије натjерали су Норвешку да буде пионир у овом пољу.

„Норвешка има доста планина и долина до којих може да допре само снажан дигитални сигнал“, објаснио је Стивен Лакс из британског универзитета Лидс. „Такав терен може да прекине ФМ сигнале. Такође ФМ радио инфраструктури ближи се крај, тако да су имали двије опције – да је у потпуности замијене, или да пређу на дигитални сигнал“.

Он истиче да су дигитални сигнали знатно ефикаснији. „Дигитални сигнал ради на нижим струјним нивоима, па ће и читава инфраструктура трошити мање струје. Такође, квалитет звука је бољи“, каже Лакс.

Слањем ФМ система у историју норвешка влада вјерује да ће уштедити 200 милиона круна (нешто више од 22 милиона евра) годишње. Овим потезом ће проширити и број радио станица, јер дигитални сигнал има веће капацитете од ФМ. Норвешка тренутно има пет ФМ радио станица, а са ДАБ-ом ће имати око 40.

Иако се очекује да ће пребацивање уштедити новац држави, највјероватније ће коштати грађане. Процјењује се да ће 7,9 милиона радија бити погођено промјеном, као и да само 20 одсто радија у колима може да ухвати ДАБ. Иако радији који хватају дигитални сигнал нису много скупљи од „обичних“, мијењање радија у колима Норвежане кошта 165 евра. Због тога двије трећине њих се противи пребацивању на дигитални сигнал, а само 16 одсто нема ништа против ове новине, показало је истраживање норвешког листа Дагбладет.

Ниједна друга земља није објавила датум када ће искључити своје ФМ мреже, али према ријечима Лакса, очекује се да ће следећа бити Швајцарска.

„Проћи ће још много времена прије него што дигитални радији постану довољно популарни да пребацивање не изазове незадовољство већине људи“, закључио је он.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *