Финци: Људска права се мијешају са правима народа

У БиХ је дошло до замјене теза, па се људска права, која су појединачна и припадају сваком грађанину, замјењују са правима народа, рекао је предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци. Финци је истакао да је за то врло важна и пресуда “Сејдић-Финци” која показује да сви грађани једне земље морају бити равноправни. Он је […]

петак, септембар 14, 2012 / 11:51

У БиХ је дошло до замјене теза, па се људска права, која су појединачна и припадају сваком грађанину, замјењују са правима народа, рекао је предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци.

Финци је истакао да је за то врло важна и пресуда “Сејдић-Финци” која показује да сви грађани једне земље морају бити равноправни.

Он је за “Вечерњи лист” рекао да се у БиХ манипулише свиме, па и мањинама и већином, због чега је добро да се проведе попис становништва.

“Неријетко имамо случајеве да се људи са чистим исламским именом и презименом декларишу као Хрвати како би заузели фотељу”, рекао је Финци и додао да ће због тога бити добро да се на предстојећем попису становништва људи изјасне по свом националном осјећању.

Према његовим ријечима, домаћи правни систем познаје цијели низ ситуација у којима се за многа мјеста траже искључиво заступљеност конститутивних народа и ту ће бити врло важно имати за свагда ко је ко и да више нема “преливода који ће се када им одговара изјашњавати као Бошњаци, а када им не одговара онда ће бити Хрвати или Срби, а када им ништа од тога не одговара пишу да су атеисти”.

Коментаришући своју недавну изјаву да грађане у БиХ нико не треба учити суживоту, Финци је рекао да је након ратних сукоба међунардна заједница заузела став и мишљење како “ми овдје мрзимо једни друге и да нас морају научити суживоту”.

“Нама не требају инструктори да нас уче како да живимо заједно, јер увијек смо живјели заједно”, поручио је Финци.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *