Филм Прометеј наљутио Ватикан

Након „Аватара” и „Да Винчијевог кода”, на мети критика ватиканског гласила „Осерваторе Романо” нашло се најновије остварење Ридлија Скота „Прометеј” које се у Италији приказује тек однедавно. Оно што је Ватикан наљутило је порука филма која је, како пише лист, у супротности са хришћанским вјеровањем. Наиме, јунаци филма откривају да су прије више милиона година […]

уторак, септембар 25, 2012 / 21:32

Након „Аватара” и „Да Винчијевог кода”, на мети критика ватиканског гласила „Осерваторе Романо” нашло се најновије остварење Ридлија Скота „Прометеј” које се у Италији приказује тек однедавно.

Оно што је Ватикан наљутило је порука филма која је, како пише лист, у супротности са хришћанским вјеровањем.

Наиме, јунаци филма откривају да су прије више милиона година људску расу створили ванземаљци, што је потпуно неспојиво са теоријом о настанку свијета коју заговара Свето писмо.

„Рђава је то идеја да се изазивају Богови”, пише „Осерваторе”, истичући да „Прометеј” незграпно барата осјетљивим питањима која произилазе из вјечите борбе добра и зла „у покушају да проникне у тајну бесмртности”.

Аутор чланка поручује редитељу да је „путовање Прометеја требало да симболизује потрагу за натприродним”, алудирајући на грчки мит по којем је филм добио назив.

Ватикански лист има обичај да коментарише популарне филмове. Године 2010, обрушио се на футуристички еп Џејмса Камерона, „Аватар”, оптужујући га за одсуство „правих људских емоција”.

Филму, чији је приступ окарактерисан као „бљутав”, такође је замјерено што даје већи значај визуалним ефектима него самој причи.

Иако су многи очекивали бурне реакције на филм „Анђели и Демони”, наставак „Да Винчијевог кода”, у којем је католичка црква у средишту крваве завјере, Ватикан је био прилично уздржан када се филм појавио у биоскопима, наводећи да је ријеч о „двосатној безазленој забави која, осим уобичајених стереотипа, има мало тога заједничког са мистеријом хришћанства”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *