Филиповић: Принцип је био босански патриота

Члан Академије наука БиХ Мухамед Филиповић изјавио је да је Гаврило Принцип био „босански патриота који је основано доживљавао Аустроугарску као окупаторску и насилничку силу у својој домовини“. "У вријеме када је Гаврило Принцип извршио атентатат – то је био легитимни начин борбе против тираније и примијењиван је у цијелом свијету. Принцип је био један […]

понедељак, март 24, 2014 / 19:44

Члан Академије наука БиХ Мухамед Филиповић изјавио је да је Гаврило Принцип био „босански патриота који је основано доживљавао Аустроугарску као окупаторску и насилничку силу у својој домовини“.

"У вријеме када је Гаврило Принцип извршио атентатат – то је био легитимни начин борбе против тираније и примијењиван је у цијелом свијету. Принцип је био један од чланова омладинског покрета који је тада постојао у свим балканским земљама", рекао је Филиповић.

Он упозорава да се сада јављају људи који хоће дјело једног младог, романтичног револуционара и патриоте да прогласе терористичким актом и да га осуђују након 100 година.

"Ако је данас неки чин квалификован као терористички не значи да је то био прије 100 година. Ја то апсолутно не прихватам и сматрам да је те адорације Аустрије и аустријске окупације превише", нагласио је Филиповић, подсјетивши да је почасни грађанин Сарајева постао Ото фон Хабзбург, унук онога који је окупирао Босну.

Он је напоменуо да је окупација била веома крвава и да је силни свијет изгинуо, а да је Аустрија извршила тешке репресалије над становништвом.

На питање чији је циљ да Принципа прогласи терористом, а Сарајевски атентат поводом за почетак Првог свјетског рата, Филиповић каже да је то одраз антисрпског духа од појединих људи.

"Ту је и чињеница да је велики број наших интелектуалаца апсолутно несамосталан. То се увијек подводи под неку страну формулу или ауторитет. Сада се улагујемо Аустрији која је побила силни свијет, која је изазвала егзил 300.000 Бошњака који су се, након аустријске окупације, одселили у Турску", истакао је Филиповић.

Он негира тврдње да је "Аустроугарска донијела напредак БиХ", истичући да је она "више однијела из Босне него што је дала".
Према његовим ријечима, Аустроугарска је била изразито антибошњачки и антисрпски расположена, те да је "форсирала и импортовала око 200.000 католика у Босну".0 КОМЕНТАРА

  1. Мислим да „уважени“ Филиповић по ко зна који пут на само њему својствен начин, покушава да искористи неке историјске чињенице, тако да кроз њих промовише актуелне политичке интересе народа којем припада. То његово лукавство припада историјском синдрому званом „да се Срби не досјете“. Неодговорно је стављати у исту раван „егзил 300.000 Бошњака“ који су одселили у Турску не због протјеривања, већ због губљења привилегија, и с друге стране уништавање свега што је било српско са обје стране Дрине, те невиђени погром над Србима. Гаврило Принцип је био херој и патриота, али никако босански, већ српски. Све сто износи овај „бошњачки“ академац, треба са опрезом анализирати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *