Филе демантује: Не мора признање, довољна нормализација односа

Европски комесар за проширење демантовао је изјаву предсједника Европског парламента Мартина Шулца да Европска унија тражи од Србије признавање Косова. Он је нагласио да је услов нормализација односа са Косовом, а не признавање. „Шефови држава ЕУ су у децембру донијели јасне закључке о видљивом и одрживом развоју односа са Косовом, односно о нормализацији, а не […]

уторак, септембар 4, 2012 / 19:42

Европски комесар за проширење демантовао је изјаву предсједника Европског парламента Мартина Шулца да Европска унија тражи од Србије признавање Косова.

Он је нагласио да је услов нормализација односа са Косовом, а не признавање.

„Шефови држава ЕУ су у децембру донијели јасне закључке о видљивом и одрживом развоју односа са Косовом, односно о нормализацији, а не о потреби признавања”, рекао је Филе у Бриселу новинарима.

Шулц поранио са откривањем карата

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц је изјавио да узајамно признавање Београда и Приштине јесте услов који Европски парламент види за улазак Србије у чланство Европске уније.

Шулц је то рекао после разговора с премијером Србије Ивицом Дачићем и нагласио да су он и представници Европског парламента с Дачићем разговарали веома отворено и да се „односи Србије и Косова у склопу мирољубивог развоја морају завршити, како ми то видимо, узајамним признавањем”.

„Јасно нам је да слиједи још дуг пут, много препрека, попут ’фусноте’, Европски парламент неће улазити у појединости, јер је то питање за дипломате и владе”, предочио је Шулц.

„Наш циљ је да на крају буде могуће да Србија може постати чланица Европске уније, уз испуњавање свих мјерила и успостављање мирољубивих, постојаних односа између двије земље”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *