Фигаро: Од кредита Украјини корист ће имати само Гаспром

Међународни монетарни фонд (ММФ) је Украјини недавно одобрио кредит од 17 милијарди долара, а парадокс је што ће од тога највише користи имати – руски Гаспром, наводи у свом коментару француски дневник Фигаро. Лист подсјећа да је ММФ донио одлуку да одмах деблокира прву траншу позајамице, од 3,2 милијарди долара, која ће прије свега бити […]

недеља, мај 4, 2014 / 17:43

Међународни монетарни фонд (ММФ) је Украјини недавно одобрио кредит од 17 милијарди долара, а парадокс је што ће од тога највише користи имати – руски Гаспром, наводи у свом коментару француски дневник Фигаро.

Лист подсјећа да је ММФ донио одлуку да одмах деблокира прву траншу позајамице, од 3,2 милијарди долара, која ће прије свега бити искоришћена за измиривање украјинских дугова према руској нафтној компанији Газпром.

Таква одлука донијета је пошто је предсједник Русије Владимир Путин половином априла у писму, упућеном земљама које узвозе руски гас, навео да украјински Нафтогаз Гаспрому дугује 2,2 милијарде долара.

Осим тога, подсјетио је тада Путин, за непоштовање енергетских уговора Украјина Русији дугује 18 милијарди долара, а још 17 милијарди требало би да врати због попуста одобреног 2009. године, који Москва и даље ставља под знак питања.

После одлуке ММФ, Украјина би заузврат требало да спроведе политичке и непопуларне економске реформе и да предузме кораке у циљу борбе против корупције. Међународна организација је нагласила и да ће одобрена помоћ поново бити размотрена, уколико Украјина изгуби контролу над источним дијелом земље. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *