ФИФА испробава надзор гол линије

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) примјениће први пут видео технологију гол линије на предстојећем клупском Свјетском првенству у Јапану. Систем заснован на магнетрном пољу "Гоал Реф" инсталираће се на Јокохама стадиону, док ће систем "Хоук ај" (Око соколово) функционисати на Тојота стадиону. Турнир уз учешће седам тимова почиње у четвртак утакмицом Оукланда са Новом Зеланда и […]

среда, децембар 5, 2012 / 15:44

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) примјениће први пут видео технологију гол линије на предстојећем клупском Свјетском првенству у Јапану.

Систем заснован на магнетрном пољу "Гоал Реф" инсталираће се на Јокохама стадиону, док ће систем "Хоук ај" (Око соколово) функционисати на Тојота стадиону.

Турнир уз учешће седам тимова почиње у четвртак утакмицом Оукланда са Новом Зеланда и јапанске Санфрече Хирошимом на Јокохама стадиону.

"У Јапану ће први пут бити примјењена видео технологија гол линије", потврдио је генерални секретар ФИФА Жером Валке и додао да је проба новог система видео надзора била успјешна.

"Око соколово" систем је већ увелико у употреби у тенису, рагбију, бејзболу и крикету, док ће данско-њемачки изум "Гоал Реф", који користи специјалне магнетне сензоре, "дебитовати" у Јапану.

Уочи сваког меча званичници ће испробати видео технологију.

Судија ће и даље имати главну ријеч у процјени да ли је гол постигнут, с тим што ће му видео технологија бити додатна помоћ.

"Арбитар ће и даље доносити коначну одлуку и ова технлогија неће утицати на брзину, квалитет и дух игре", рекао је Валке.

ФИФА ће после такмичења у Јапану одлучити који ће од ова два видео система изабрати за Куп конфедерација у Бразилу 2013, а потом и за Мундијал 2014.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *