Фестивал оријенталног плеса у Бањој Луци

Интернационални фестивал оријенталног плеса Авалим (Аwаlim) одржаће се од 7. до 9. децембра у Дому омладине и Дјечијем позоришту у Бањој Луци. Фестивалска врата ће за посјетиоце и посјетитељке бити отворена у 20 часова. Једна од организаторки, Александра Тешановић казала је да ће такмичење бити у три стила оријенталног плеса. – Један је класични египатски […]

понедељак, децембар 3, 2012 / 08:28

Интернационални фестивал оријенталног плеса Авалим (Аwаlim) одржаће се од 7. до 9. децембра у Дому омладине и Дјечијем позоришту у Бањој Луци.

Фестивалска врата ће за посјетиоце и посјетитељке бити отворена у 20 часова.

Једна од организаторки, Александра Тешановић казала је да ће такмичење бити у три стила оријенталног плеса.

– Један је класични египатски стил, под којим се подразумијевају сви фолклорни стилови, затим трајбал фјужн стил, који је најмлађи плесни стил оријенталног плеса и трећи је фјужн, гдје су дозвољени реквизити за плес, те мијешање стилова са мало модернијом музиком.

До сада су се пријавили такмичари из Словеније, Хрватске и Србије, те БиХ.

– Из Бање Луке је десетак, из Загреба 15, из Словеније двоје или троје такмичара, као и из Србије. Оставили смо да се људи могу пријавити и на сам дан такмичења, тако да још није познат коначни распоред наступа – открила је.

Први фестивалски дан предвиђен је за такмичење, а у суботу је гала шоу, када ће сви да плешу – инструктори, домаћини, гошће, те побједници, који ће имати шансу да покажу кореографију на великој сцени.

– Гала шоу подразмијева кореографије које смо специјално спремали за фестивал. Публика ће видјети инструкторе како плешу, као и плесаче које нису имали прилику да виде уживо. Наступиће и побједници фестивала као звијезде у успону – рекла је.

У суботу, другог дана фестивала, од девет до 17 часова на програму су радионице, које ће водити Ника Млакар из Словеније и Сузан Франкович из САД. Прва ће водити радионицу за сензуални оријент, а друга за трајбал фјужн са примјесама фламенка.

Трећи фестивалски дан од 10 часова настављају се радионице које ће водити Тања Мирић, а организатори су истакли да се с том радионицом завршава фестивал.

Улаз на гала шоу, који се одржава у Дјечијем позоришту, ће коштати шест КМ, а улаз на такмишарски програм, који ће бити изведен пред бањалучком публиком у Дому омладине, је три КМ.

Организатори су нагласили да се радионице посебно плаћају, а своје задовољство су изразили чињеницом да су све већ распродане.

– Већина мојих очекивања се испунила самим тим што су људи хтјели да дођу у Бањалуку и да учествују у радионицамам које су распродате у рекордном року, те што ће публика моћи да види сву разноврсност коју носи оријентални плес. Убијеђена сам да ће све бити јако посјећено – закључила је.

Организатори фестивала су Удружење грађана “Ориана & Ориа” и Удружење грађана “Исис”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *