Фејсбук у Европи неће препознавати лица

Друштвена мрежа Фејсбук је након жестоких критика обуставила спорну функцију препознавања лица међу корисницима у Европи. Фејсбук је објавио да ће до 15. октобра избрисати све досад скупљене биометријске податке корисника, саопштила је ирска државна канцеларија за заштиту података, преноси њемачка телевизија АРД. Препознавање лица у Европи већ сада није могуће, наводи се у саопштењу. […]

недеља, септембар 23, 2012 / 08:03

Друштвена мрежа Фејсбук је након жестоких критика обуставила спорну функцију препознавања лица међу корисницима у Европи.

Фејсбук је објавио да ће до 15. октобра избрисати све досад скупљене биометријске податке корисника, саопштила је ирска државна канцеларија за заштиту података, преноси њемачка телевизија АРД.

Препознавање лица у Европи већ сада није могуће, наводи се у саопштењу.

Препознавање црта лица требало би помоћи корисницима да на фотографијама пронађу своје пријатеље и да их означе, тумачио је Фејсбук идеју свог пројекта.

Стручњаци за заштиту података, међутим, сматрају да банка података с биометријским подацима милиона корисника крије немјерљив потенцијал за злоупотребу и затражили су да се корисници прије могућег укључивања функције директно питају за пристанак.

Фејсбук је раније тврдио да је функција препознавања црта лица потпуно у складу са европским прописима о заштити података и нада се да ће функција ипак бити омогућена.

"Надамо се да ћемо и европским корисницима опет дати на располагање величанствени помоћни алат", саопштио је Фејсбук.

Ирска државна канцеларија за заштиту података надлежна је за надзор Фејсбука у Европи, јер је фирма за своје европско сједиште одабрала Ирску.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *