Федерација убире дупло више пореза и има три пута бржи раст од РС!

Федерација БиХ наплатила је у првој половини године око 2,4 милијарди КМ прихода, што је двоструко више од Републике Српске која је у истом периоду прикупила 1,15 милијарди КМ.

четвртак, јул 13, 2017 / 14:45

Ријеч је о приходима који су у надлежности ентитетских пореских управа. Оба ентитета су у првом полугодишту забиљежила раст прихода, али је тај раст у Федерацији троструко већи него у РС – 251 милион КМ напрема 83 милиона марака, пише БизнисИнфо.

Наиме, Пореска управа Републике Српске саопштила је да је у првој половини ове године на рачун јавних прихода прикупила милијарду и 150 милиона КМ, што је за 83 милиона марака или осам посто више у односу на првих шест мјесеци 2016.

Ријеч је о приходима у које спадају порез на доходак, порез на добит, порез на непокретности, доприноси итд.

С друге стране, Порески обвезници Федерације БиХ у првих шест мјесеци ове године уплатили 2.406.315.587 КМ директних пореза, доприноса, такси и накнада, што је за 251.158.294 КМ више у односу на исти период 2016. године, или исказано у проценту више за 11,65 одсто.4 КОМЕНТАРА

 1. Хајде да се мало играмо бројевима и процентима.
  Рецимо да исто радимо у Српској и Федерацији,човјек би помислио, њих дупло више има, па дупло и више убрали пореза, то би био логичан закључак, зар не?

  Апсолутно то није тачно.
  Чињеница је да ми газдујемо над 49%, а они са 51% територије, те да би ми у Српској на основу вриједности у природним ресурсима и наслијеђеним послератним привредним потенцијалима,кажем, ако смо радили и радимо исто, требали за овај период 2017 године имати приход од око 2,3 милијарде марака.

  Питам се, како то да имају дупло већи приход у буџет, осим да дупло писменије, или да поштеније раде?

  П.С. Прочитајте моју колумну из октобра 2012 под називом “Како преживјети 2013 годину?

  Сад замислите гдје би били данас били да смо из реалних извора(ПОНАВЉАМ,ТАДА РЕАЛНИХ ИЗВОРА) за 2013, 2014, 2015, и 2016 годину,уложили на годишњем нивоу 500 милиона КМ(300 ВЛАДА, 200 БУЏЕТИ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА), за развој пољопривреде, умјесто што смо за протеклих пет година уложили у пољопривреду мање од 300 милиона, са тим да гарантујем, како је бар трећина новца ненамјенски потрошена.

  За неупућене предлажем да прочитају моју колумну, па онда можемо мало конкретније причати, јер ће неко рећи да нисам реалан.

  Ово написах зато да докажем како смо кроз четворогодишње паметно улагање у једну стратешку грану привреде, данас могли имати буџет од најмање 5 милијарди марака,новозапослених најмање 60-80.000 у тој и комплементарним гранама привреде, умјесто што данас имамо буџет три милијарде уз помоћ трезорских и разних других ХОЏИНИХ ЗАПИСА и са дугом који је скоро 900 милиона на годишњем нивоу.

  Да се слушају паметни родољуби у овој држави, пичкин дим би било враћати ових 900 милиона кредита да имамо буџет пет милијарди после проведеног програма који сам понудио мом народу и влади Српске.

  Замислите сад за ових протеклих пет година друге стратешке гране привреде, које би неминовно морале кренути у поштеном, безбједном и писменом пословном окружењу.

  Јебали су нам матер политички и други кокошари за 25 година, али, може се и данас, ускоро ћемо узорати медијско небо са остваривим идејама и програмом који значи дословце спас Републике Српске у последњи час.

  Плаче ова држава за Лазаревићем, зар не Симо?

  1. Плачем ја од смијеха!

   Порез не плаћа 49% територије него становниици на тој територији.

   Већ сам раније говорио да 500 КМ није исто у Обудовцу и Вратнику.

   Сама чињеница да је РС прикупила 1/3 укупног прихода у БиХ, а имајући у виду да много већи проценат становништва у РС живи од пољопривреде него становништва у ФБиХ јасно говори гдје је народ ситији и задовољнији.

   Такође, чињеница да РС биљежи раст сигурно вади маст онима који прогнозирају њен економски крах.

   Зато сам ја за то да се ти још не мијешаш.
   Само ти на’рани керове…

 2. Па нема ту ништа чудно. Наше власти и њихови “стручњаци” воде “кокошарско-шибицарску и рекеташку” економију” и резултати су такви какве живимо.

 3. Намјерно сам те прозвао да се нешто дешава, нисам мислио да се са тобом качим, више ми је била намјера да мало раздрмамо Фронтал.
  Твојом поруком да си ти против “да се ја још не мијешам”, дао си ми разлог да нешто поручим таквим у вашим редовима.

  Имате велемајсторе за деструкцију, од тебе, па до читавог тима,то вам признам,доказ је ово сатирање опозиције.
  Насупрот томе,кроз владу, иако имате квалитет, немате идеју, програм и позитивну енергију, све због лошег колалиционог капацитета,посљедично, због лопова и лобија на све стране, зато одговорно тврдим, немате визију и тим који ће покренути ПРВУ ПРАВУ ПОСЛЕРАТНУ ОБНОВУ.

  Ми смо у нади и доброј вјери око окупљања квалитетних људи, те посљедично озбиљног приступа провођења развоја стратешких грана привреде од 2017 године, приступили споразуму о сарадњи на програмској основи.

  Не ради се Симо добро,(оцјена 2 од распона 1-5) мада сам свјестан опструкција са свих страна, од коалиционих партија, до Федерације, савјњета министара, неких страних лобија…….-……..

  Нити си у праву, нити сам ја то од тебе заслужио, овом твојом поруком о мом немијешању, све си рекао.
  По теби, квалитетни и авангардни људи не требају вама из СНСД, не требају вам ЗЕЛЕНИ.

  Јебеш зелене и Лазаревића, јебеш чињеницу да је развијени свијет најбоље резултате постигао управо у задњим деценијама, у времену када су њихови зелени ушли у парламенте, када су почели доносити и проводити Законе који су невјероватно побољшали стање животне средине и када су те земље отишле пола вијека у новој технологији и производњи у односу на нас.

  Теби и таквим је Симо изгледа довољно је да сте на власти,да сте сјебали опозицију, јебеш што привреде(озбиљне производње што и ти знаш а нећеш због интереса да признаш)) нема у траговима, што се годинама прича да ће је бити, све то док нам се народ распада по шавовима, а омладина оде због тоталне бесперспективности.

  Паметни одоше, БИЗМИСМЕНИ и партијске ЕВЕТ-АГЕ, (дадакала на султановом двору) их отјераше,за десет година нас због тога неће бити ни пола милиона у Српској.

  Не може даље тако, ми изгледа ништа не учимо из српске историје.
  Нам треба само неслога и међусобна мржња?
  Ја у том филму нећу да живим, а нећу дати док сам год жив да тај филм наставе режирати такви режисери мом народу.

  Значи, кад ускоро сједемо на разговор о провођењу споразума,хипотетички гледано, кад после тога ЗЕЛЕНИ због непоштовања иступе из споразума о програмској сарадњи, па се придруже опозицији, те тако искористе све опозиционе ресурсе, видјећемо тада да ли сте ову стваралачку енергију требали искористити ви, као програмски партнери кад сте имали прилику, или спријечити нас да се позитивно умијешамо, као што то неки ваши сад раде.

  Спријечавају нас Симо такви као ти, да по споразуму и нашем програму очистимо и уредимо Српску, да кроз владину скупштинску већину донесемо низ нових Закона и подзаконских аката из ове области, да уредимо односе владе и локалне самоуправе, да у Српску донесемо велики новац за еколошку инфраструктуру(колектори, водоводи, рјешавање отпада, насипи, наводњавање и друго) те да обезбједимо бесповратна средства и супер повољне кредите из области производње здраве хране, зелене енергије и туризма, да……………………………………………….

  На ово све побројано што губи Република Српска због непровођења нашег споразума, изгубићете ВИ јединог поштеног и искреног партнера, изгубићете једину неизраубовану причу у Српскојнажалост,изгубиће и Српска прилику да се афирмише кроз наш заједнички рад, чиме би ви добили поене у Европи и свијету.

  Умјесто тога за противника ћете добити неуништиву идеологију, добићете Николу Лазаревића творца најбољег програма у Српској, човјека кога зна сва Српска, БиХ и Европа, изгубићете пријатеља, а добити супер опасног, додуше увијек коректног противника, човјека за кога сви знају да живи за идеју, да зна знање, да држи ријеч и да има муда.

  Мој Симо можеш Лазаревића и зелене подцијенити, али не може никад нико убити идеју и идеологију.

  Ако иступимо, биће то због образа који код вас такви као ти нису показали,образа којег ми морамо пред народом сачувати, јер нисмо због вас у стању обећано провести.
  Само запамти, ако буде разлаза,сигурно неће бити на нашу штету, напротив, свакодневно ће се то одразити негативно против СНСД и владе, а нама , ЗЕЛЕНИМ ће свакодневно рејтинг расти док будемо користили све расположиве капацитете које има опозиција.

  Лако је јебавати оне који имају хипотеку и не знају, ти то најбоље знаш кад јебеш поједине опозиционе лидере и њихове партије ,проблем је кад налетиш на поштеног,писменог, храброг, а намазаног због великог животног и радног искуства.

  Врло лако је могуће да добијете до сада убједљиво најјачег, практично неуништивог политичког противника, ево управо ћу сад послати емаил тражећи састанак са вашим руководством, да видимо да ли ће споразум ићи у реализацију, или да се разилазимо?

  П.С. Успут, ми нисмо добили само 49% територије, него најмање толико процената вриједности природних ресурса и привредних система.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *