Федерација наставља дискриминиацију пензионера

Фонд ПИО Републике Српске упозорио је данас да Федерација БиХ наставља са дискриминацијом више од 24.000 пензионера који ни према новом федералном закону неће стећи право на пензију у мјесту гдје је и зарађена. "Овим законом и даље је на сцени наставак подјеле и дискриминације људи према томе да ли је неко домицилни, а неко […]

понедељак, септембар 17, 2012 / 19:46

Фонд ПИО Републике Српске упозорио је данас да Федерација БиХ наставља са дискриминацијом више од 24.000 пензионера који ни према новом федералном закону неће стећи право на пензију у мјесту гдје је и зарађена.

"Овим законом и даље је на сцени наставак подјеле и дискриминације људи према томе да ли је неко домицилни, а неко повратник", оцјењују у Фонду ПИО Републике Српске.

У саопштењу Фонда се наводи да је бројним пензионерима Српске имовина у Федерацији потпуно уништена и немају гдје да се врате, а посебан проблем су расељена лица са пребивалиштем у другим државама којима исплату пензија и другу деценију врши Фонд ПИО Републике Српске.

Само у Србији је, међу 15.000 корисника права Фонда ПИО Републике Српске, више хиљада њих који су своје право остварили прије априла 1992. године у садашњој Федерацији.

Европски суд за људска права у Стразбуру у случају "Душко Карановић против БиХ" из 2008. године и случају "Шекеровић и Пашалић против БиХ" из 2011. године пресудио је да се неисплаћивањем пензија у Федерацији БиХ крше њихова елементарна људска и социјална права на зарађену пензију, односно врши дискриминација на том плану, па и дискриминација на националној основи.

У пресуди из Стразбура је наглашено да Република Српска не врши такву дискриминацију.

Измјенама закона у Федерацији који ускоро ступа на снагу наведено је да повратници из Републике Српске у Федерацију БиХ, који су били корисници остварених пензија на територији данашње Федерације БиХ до 30. априла 1992. године, од дана подношења захтјева имају право на пензију код носиоца осигурања у Федерацији БиХ.

У Фонду ПИО Републике Српске наводе да овај закон има ограничавајући и дискриминирајући фактор у ставу у којем се наводи да право могу остварити особе које су се вратиле у Федерацију и које су стекле статус повратника у смислу Закона о расељеним особама и повратницима Федерацију и избјеглицама из БиХ.

"Суштина је да овај закон није на трагу универзалног пензијског принципа да се пензија исплаћује према мјесту њене зараде, односно мјесту посљедње уплате доприноса или гдје је коме, прије ратних сукоба у БиХ, у априлу 1992. године и била исплатна адреса“, упозоравају из Фонда ПИО Републике Српске.

У Фонду сматрају да једино исправно и правично законско рјешење треба да гласи да се исплата пензије код Федералног завода треба омогућити свим корисницима који су то право остварили до 30. априла 1992. године на подручју садашње Федерације БиХ, према наведеним принципима.

Република Српска је према подацима из 2004. године имала око 38.000 пријератних корисника, који су то право остварили на подручју садашње Федерације.0 КОМЕНТАРА

  1. Uf, ta federacija. Uvijek neko drugi kriv.Sustina je u tome da nas Fond samo vice Drzite lopova , a nista godinama nije uradio da se on uhvati i pare vrate onome od kojga su pokradene.
    A, kao da i Fond Republike Srpske nije lopovski,kao da i on ne vrsi diskriminaciju tzv penzionera, bolje reci primalaca socijalne pomoci? Ovakve penzije su ne samo uvreda i ponizenje ljudi, ne samo sramota i diskriminacija , nego i zlocin. Ljudima koji su i po 40 godina radili i ostavljali pare Fondu za svoju starost kada poplacaju racune ne ostane da zive jos tri dana. Sta je to nego zlocin?

  2. da, prijedore, ali kad bi tvoji poslodavci iz federacije uplatili Republici Srpskoj tih 500 miliona koliko nam duguju, te male penzije bi se povecale znatno, izracunaj koliko ako je budzet fonda pio oko 800-900 miliona!

    pa ti to pitanje uputi na drugu adresu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *