ФБиХ улаже у Српску: Милион и по помоћи за Семберку

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ обезбиједило је милион и по КМ Фабрици сушеног поврћа „Семберка“ из Јање, речено је након састанка ресорних министара Републике Српске Мирослава Миловановића, Федерације БиХ Јерка Иванковића Лијановића и директора „Семберке“ Свјетлане Манојловић. Лијановић је рекао да је Влада Федерације БиХ донијела програм којим жели помоћи пољопривредне произвођаче и […]

субота, септембар 8, 2012 / 17:39

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ обезбиједило је милион и по КМ Фабрици сушеног поврћа „Семберка“ из Јање, речено је након састанка ресорних министара Републике Српске Мирослава Миловановића, Федерације БиХ Јерка Иванковића Лијановића и директора „Семберке“ Свјетлане Манојловић.

Лијановић је рекао да је Влада Федерације БиХ донијела програм којим жели помоћи пољопривредне произвођаче и у Републици Српској, финансирањем производње и обртних средстава, а да при том буду запослени и повратници.

"Путем Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, Министарства предузетништва и Министарства расељених и избјеглих у могућности смо да, у случају `Семберке`, обезбиједимо 1,5 милиона КМ, од чега је 30 одсто грант и 70 одсто кредит са повољном каматном стопом", рекао је Лијановић.

Он је истакао да је услов да ова средства буду потрошена намјенски за откуп пољопривредних производа, те да у фабрици буде запослен један број повратника, као и да откуп пољопривредних производа буде дијелом од повратника.

"`Семберка` испуњава критеријуме за овај програм, и за врло кратко вријеме доћи ће до његове реализације како би погон био у пуној функцији, а пољопривредни произвођачи могли да буду сигурни да ће производе моће продати и наплатити“, рекао је Лијановић и додао да ће средства бити на располагању у наредних 60 дана.

Миловановић је рекао да су за Владу Републике Српске и ресорно министарство сви они који имају могућност да помогну пољопривредну производњу у Републици Српској добро дошли.

"У данашњој ситуацији и као кандидат СНСД-а за градоначелника Бијељине дајем подршку овом пројекту, јер сам рекао да желим бити градоначелник свих грађана, без обзира како се зову, којој политичкој партији припадају, да ли живе у селу и граду, јер је потребна синергија између локалне власти и влада које желе и имају могућност да помогну“, рекао је Миловановић.

Он је истакао да је Влада Републике Српске и прошле и ове године помогла ово предузеће са 250.000 КМ, али да та помоћ неће изостати и у будућности.

Манојловићева је истакла да ће ова средства бити значајна фабрици.

"Ова средства биће довољна да буду откупљени сви вишкови које имају пољопривредни произвођачи", рекла је Манојловићева и позвала семберске пољопривреднике који имају вишкове производа да се јаве у ову фабрику и предају те производе.

Фабрика сушеног поврћа "Семберка" запошљава око 35 радника у сталном радном односу, и од 70 до 100 у сезони.

На данашњем састанку, коме је присуствовао и власник и директор Земљорадничке задруге "Балатунка" из Балатуна код Бијељине Драган Сарић договорено је да ће средства од 500.000 КМ добити и ова задруга.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *