ФБиХ: Смјена министара зависи од Живка Будимира

Федерални премијер Нермин Никшић упутиће наредних дана предсједнику Федерације БиХ Живку Будимиру приједлог за разрјешење најмање по једног министра из Народне странке „Радом за бољитак“ и Хрватске странке права, као и два министра из СДА, рекао је данас Срни шеф Клуба посланика СДП-а БиХ у Представничком дому Парламента ФБиХ Јасенко Селимовић. "Ријеч је о министрима […]

недеља, децембар 9, 2012 / 13:59

Федерални премијер Нермин Никшић упутиће наредних дана предсједнику Федерације БиХ Живку Будимиру приједлог за разрјешење најмање по једног министра из Народне странке „Радом за бољитак“ и Хрватске странке права, као и два министра из СДА, рекао је данас Срни шеф Клуба посланика СДП-а БиХ у Представничком дому Парламента ФБиХ Јасенко Селимовић.

"Ријеч је о министрима који су у протеклих неколико сједница блокирали рад федералне Владе и који су премијера Никшића уцјењивали у процесу усвајања буџета ФБиХ", прецизирао је Селимовић.

Он је изразио очекивање да ће Будимир прихватити Никшићев захтјев и да ће ускоро бити реконструисана федерална Влада, што подразумијева "улазак" министара из ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990 и Савеза за бољу будућност БиХ у ту владу.

Према његовим ријечима, овај захтјев био би упућен и раније, али се чекало да се предсједник ФБиХ врати са службеног пута из САД.

Говорећи о принципима функционисања "нове" Владе ФБиХ, Селимовић је подсјетио на Споразум странака нове парламентарне већине којим је дефинисано да позиције министара из СДА, ХСП-а и Народне странке "Радом за бољитак" треба да припадну кандидатима из оба ХДЗ-а и СББ БиХ.

"Овај споразум је већ профункционисао у оба дома Парламента ФБиХ, потребно је да још почне његова примјена и у федералној Влади, а сасвим је јасно да министри који су опструисали рад Владе, немају подршку скупштинске већине", нагласио је Селимовић.

Тачан термин упућивања Никшићевог приједлога Будимиру, Срна није могла да сазна, јер се федерални премијер тек вечерас враћа са службеног путовања, али је сасвим извјесно да ће се то догодити већ сутра или у уторак, 11. децембра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *