Фатална привлачност се није завршила по сценарију

Амерички филм „Фатална привлачност” са Глен Клоз и Мајкл Дагласом у главним улогама постигао је пре 25 година велики успјех, уздрмавши Холивуд, али и институцију брака. Међутим, питање је да ли би се то догодило да је остао у оригиналној и мало познатој верзији. Прича о успешном ожењеном пословном мушкарцу (Мајкл Даглас), који запада у […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 08:01

Амерички филм „Фатална привлачност” са Глен Клоз и Мајкл Дагласом у главним улогама постигао је пре 25 година велики успјех, уздрмавши Холивуд, али и институцију брака. Међутим, питање је да ли би се то догодило да је остао у оригиналној и мало познатој верзији.

Прича о успешном ожењеном пословном мушкарцу (Мајкл Даглас), који запада у љубавну аферу са озбиљно поремећеном женом (Глен Клоуз), те 1987. није представљала само филмски хит већ и честу тему разговора, подсјећа веб-портал „Јаху”, преносе агенције. Филм који је зарадио 156 милиона долара и шест номинација за Оскара можда и не би остварио успјех да је завршен према првобитном сценарију.

Коначна сцена у којој Алекс (Клоузова) напада Дена (Даглас) у његовој кући, а после велике борбе је убија Денова жена Бет (Ен Арчер), није крај који је снимљен у првобитној верзији. Оригинална верзија је имала знатно мрачнији и несрећнији крај, али после лоших оцјена на пробним приказивањима, коначна сцена борбе је снимљена поново.

У оригиналном завршетку, који је могуће видјети на неким ди-ви-ди и блу-реј издањима са посебним додацима и избаченим сценама, Ден грабуљама у дворишту купи лишће када полиција долази и каже му да је Алекс пронађена мртва и да је највјероватније убијена након што јој је врат пресјечен кухињским ножем. Ден схвата да се Алекс, како би му се осветила, убила ножем са његовим отисцима. Њега затим полиција одводи у затвор, док супруга Бет све посматра са сузама.

Гледаоцима је остављен трачак наде, с обзиром на то да Бет налази и аудио-снимак на којем Алекс тврди да ће се убити ако не може да буде са Деном. Последња сцена је, међутим, флешбек Алекс која себе види како сједи на плочицама сопственог купатила и ножем сијече свој врат.

Када је филм пробно приказан, гледаоцима се није свидио крај, након чега је донијета одлука да се он поново сними, што је, подсјећа „Јаху”, изазвало тензије на снимању.

Мајкл Даглас је својевремено листу „Ентертејмент викли” рекао да разумије да су гледаоци жељели крај са више акције. „Она је била тако моћна и зла на макијавелистички психотичан начин да је то оставило публику фрустрираном па је жељела да је неко убије”, оцијенио је Даглас.

Клоузова се, међутим, противила поновном снимању краја, наводећи да је након консултација са психијатром о личности Алекс дошла до закључка да би у реалном животу таква особа највјероватније извршила самоубиство. На крају је глумица ипак попустила и екипа је провела још три недеље на снимању новог краја филма.

Даглас је Америчком филмском институту касније рекао да не схвата зашто се подиже толика галама око поновног снимања сцена из филмова како би се удовољило гледаоцима.

„Да ли правите филм за редитеља или правите филм за публику како би уживала у двочасовној забави? Да би био толико успјешан и пријатан колико год је то могуће?”, навео је Даглас.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *