Фасих Бадерхан: Радикални ислам није аутентични ислам!

Историчар са Института за оријенталне студије Руске академије наука Фасих Бадерхан оцијенио је да би за цијели регион, па и БиХ, било много боље да гаји чвршће везе са Русијом, те поручио да муслимани морају да схвате да радикализам није аутентични ислам, већ његова злоупотреба у интересу Запада. "Као муслиман поручио бих овдашњим муслиманима да […]

недеља, децембар 16, 2012 / 12:20

Историчар са Института за оријенталне студије Руске академије наука Фасих Бадерхан оцијенио је да би за цијели регион, па и БиХ, било много боље да гаји чвршће везе са Русијом, те поручио да муслимани морају да схвате да радикализам није аутентични ислам, већ његова злоупотреба у интересу Запада.

"Као муслиман поручио бих овдашњим муслиманима да почну да рјешавају проблеме са својим сународницима и својом православном браћом, јер ће тек тада нешто урадити и доћи до рјешења. Док год буду од тога бјежали и очекивали да им Запад понуди рјешење, неће га наћи", каже Бадерхан.

Он је за "Прес Република Српска" рекао да Русија има много више слуха за муслиманске народе, него католички и протестантски Запад.

Говорећи о процесу глобалне промјене и стварања новог свјетског поретка, који је, како је рекао, почео разбијањем бивше Југославије, Бадерхан је истакао да – што је већи утицај Запада на стање и конфликте у некој земљи – то су мање шансе да се ти конфликти ријеше.

"Тамо гдје жели да има утицај, као на Косову, Запад ствара зоне сукоба и контролисани хаос који му омогућава да се у све мијеша, док тамо гдје ствари стави под контролу, као у БиХ, ствара другу врсту хаоса која се своди на – завади, па владај. Дакле, ту нема никакве принципијелности и најбоље се види на примјерима Косова и Републике Српске, односно Србије и БиХ", додао је Бадерхан.

Он је истакао да народи у БиХ морају сами да почну да рјешавају проблеме, а не као сада, када поједини стално гледају на Запад и у високог представника и очекују да они ријеше проблем.

Угледни руски историчар је, такође, нагласио да је данашња Турска велика опасност за православне и словенске народе, јер "потпаљује" радикални исламизам, а с друге стране то све ставља у функцију глобалног капитала који жели да окупира ову област.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *