Фамос је сад Мофас

Предузеће фамос из Источног Сарајева од јуче је у већинском власништву њемачке фирме и предузећа из Тешња који су преузели 51 одсто власничке структуре некадашњег гиганта из Источног Сарајева.  Формирано је ново предузеће Мофас у оквиру кога је Фамос задразао 49 осто власништва. Потписивању уговора присуствао је и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић […]

уторак, јул 7, 2015 / 08:54

Предузеће фамос из Источног Сарајева од јуче је у већинском власништву њемачке фирме и предузећа из Тешња који су преузели 51 одсто власничке структуре некадашњег гиганта из Источног Сарајева.

 Формирано је ново предузеће Мофас у оквиру кога је Фамос задразао 49 осто власништва.

Потписивању уговора присуствао је и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић који тврди да нико од радника неће бити грубо избачен на улицу. Сви они који буду вишак добиће отпремнину по Закону о раду, неки од њих ће отићи у пензију, а неки ће наставити да раде у новоформираном предузећу.

“Свим радницима који буду радили у Мофасу биће омогућено да наставе са оним што су до сада радили”, рекао је Ђокић.

Министар индустрије не крије да су дугови Фамоса огромни. Тек треба да стигне анализа свега онога што се треба намирити, највјероватније продајом дијела имовине некадашњег гиганта. Ђокић увјерава да је једини начин да Фамос настави са производњом био да нађу партнера у супротном би свакако морао отици у стечај. Нови пратнери из Њемачке су потписали уговор да у наредних десет година не смију износити капитал из предузећа, а обећали су да ће се потрудити да рашире производњу како би повећали број радника.

Партнери из Њемачке су обећали да ће већ до краја јула почети испорука дијелова за моторе у вриједности од 150.000 евра из новоформиране фирме Мофас у Њемачку.

Хоће ли испунити обећање тек треба да се види, а министар Ђокић тврди да ће Влада на сличан начин рјешавати проблем и осталих предузећа у Источном дијелу. Потврдио је да је Влада у преговорима са партнерима из Италије за фабрику пречистача Рогатица, као и за рјешавање статуса предузећа Нова Романија из сектора дрване индиустрије.0 КОМЕНТАРА

 1. Чуј, „обећали су да ће се потрудити да прошире-рашире производњу“?

  Обећали су СДС-ови директори да ће фамосовцима у Палама док гину по рововима сачувати фабрику, да ће имати радна мјеста и живот достојан човјека кад се рат заврши.

  Епилог, оста 2.200 радника једне од најпродуктивнијих фабрика у бившој Југославији без посла, а машине вриједне десетине милиона марака се продадоше као „старо жељезо“.

  Чак је у рату и после рата је Фамос-Коран у Палама и Фамос у Српском Сарајеву радио, имао стотине радника.

  Послије рата је само на Корану радило без ФМСН-мотор Т84 преко 300 радника, имали су производњу, швабе су биле заинтересоване за производње клипњача и брегастих осовина за мерцедес, јер је то прије рата била прва класа производа за мерцедесе по наруџби.

  Мој Младене Тодоровићу и сви велики менаџери чувеног Фамоса, погледајте шта дочекасмо од комуњара и олоша који прије рата није могао бити више него говно које шпија и записује ко је раније отишао на доручак?

  Сад се све свело на 96 радника у Лукавици чији рад ће наплаћивати неки „експорт-импорт Тешањ“, стварно је то успјех, остаће без посла 120 радника.

  Биће подвлачења црте и казана док не стане народ на ноге, нема друге.

  Само да прође ова јебана око Сребренице па ћемо видјети, нема тога ко ће наметнути референдум (за који сам) као једину јесењу тему.

 2. ribar
  Pa nisu Nijemci ludi da ulažu u firme koje imaju veze sa fašizmom. Znaju oni da je radnciima pogrešne nacionalnosti u aprilu 1992. godine zabranjen ulaz u fabriku. U propadanju Famosa-a ima i božje pravde, Dok recimo u Famosu u Hrasnici koji je do temelja opljačkan danas u raznim pogonima radi više od 600 radnika.

 3. змај,

  ниси ти радио у Фамосу-Пале.

  Да си ти стварно радио на Корану, онда овако злонамјерно не би коментарисао.

  Питај праве Паљане муслимане о Николи Лазаревићу,знали су сви прије рата да држим до вјере и да сам поштовао другу вјеру, такође знају да сам био оправдано антикомуниста, па комуњаре су нас у рат и увеле, крвљу су дошли на власт, крвљу и отишли, маму им јебем.

  Питај људе колико сам имао личних проблема што сам као капетан српске војске са паметним људима из Пала стао у одбрану муслимана после Жепе, могло је бити свашта у оној агонији.

  Данас ми и они који су изгубили своје најмилије у оној намјештаљки кажу да смо добро поступили, да данас Паљани могу уздигнуте главе свугдје у свијету проћи и погледати својим бившим комшијама у очи.

  На Пале је била вика због тога што је била престоница у грађанском рату.

  Чињеница је да су Пале општина која је највише заштитила мањиско становништво од свих градова у БиХ.

  Свугдје су страдали Срби, Муслимани и Хрвати, у Палама нису, а нису ни могли док су се часни српски витезови питали, да је било до кокошара, било би сигурно другачије.

  Моли ти Бога да овакви преузму Републику Српску умјесто што подваљујеш, живјели би ми једни поред других уз искрено поштовање, имали сви посла у Српској и Федерацији уз еколошки 100% чисту животну средину, одгајали младост на правим вриједностима, уз улагања у спорт и у културу незапамћену на овим просторима кроз историју.

  Ја сам имао канцеларију за правну помоћ МЕГА, помогао сам многим Србима и Муслиманима.

  Куће и станови у Палама од муслимана су остале читаве, а моју родну кућу на Бентбаши 1 су фундаменталисти до темеља срушили(зна се и ко), иако је под заштитом закона као историјски споменик културе.

  Зашто?

  Зато што је то број један кућа у првој улици Сарајева(30 м од Вијећнице), па јој још власник српска породица Лазаревић.

  Док сам ја живот залагао да спасим муслимански народ Пала, на шта сам поносан, моју кућу су у родном Сарајеву други рушили, толико о правди.

  Рат је био, морам да се помирим са тим иако ми није право, живот је чудо.

  Као и многи после рата морао сам нешто радити да бих прехранио породицу, Фамос у коме сам радио прије рата су већ били уништили сдс-комунисти.

  Као правник сам отворио канцеларију за правну помоћ,(регистрација предузећа,тужбе, жалбе…, па и некретнине), нисам једини, али сам због знања и моје историје јако поштован у Сарајеву, што је наравно помогло у послу.

  Хиљаде људи, од политичара, директора, адвоката, до кокошара су се бавили некретнинама мимо Закона,сви су нешто продавали и мијењали широм БиХ.

  Ја сам отворио фирму, плаћао раднике, порезе и све остало, ако је претекло, а јесте, дијелио сам стипендије добрим ђацима, правио задужбине, све је то било од свакодневног најмање дванаесточасовног радног времена и наравно способности.

  Данас за своја дјела, прије, у рату и после рата, могу мирно лећи у свако вехабијско село, као господин без икаква страха проћи својим родним градом, или било куда по свијету.

  Сад смо завршили.

  Поздрав и немој да се свађаш за вријеме бајрамског поста, није то у складу са вјером, зар не?

 4. знај,

  могао си бар написати“свака част“, или да лажем, неважно.

  Ако си бот, ова истина ти не одговара,ако си частан човјек на ово се не ћути, свеједно, истину свакако знају хиљаде људи који су били моји савременици од прије рата, у рату и после рата.

  Поздрав.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *