Факултет у Брчком штанцовао дипломе прије него што је основан?!

На Новосадски универзитет стижу дипломе на нострификацију са Европског универзитета у Брчком које су издате прије него што је што је факултет основан.  Илија Танацков, предсједник Комисије за признавање страних високошколских диплома и руководилац Докторских студија на Департману за Саобраћај Факултета техничких наука, каже да су овакве дипломе све “нормалнија” појава. Универзитет Дистрикта Брчко је […]

среда, април 22, 2015 / 23:30

На Новосадски универзитет стижу дипломе на нострификацију са Европског универзитета у Брчком које су издате прије него што је што је факултет основан.

 Илија Танацков, предсједник Комисије за признавање страних високошколских диплома и руководилац Докторских студија на Департману за Саобраћај Факултета техничких наука, каже да су овакве дипломе све “нормалнија” појава.

Универзитет Дистрикта Брчко је основан 28. децембра 2012, а диплома Саобраћајног факултета Европског универзитета издата је Н.Т. 20. новембра 2012, преноси 24сата.рс. Универзитет је издао диплому 38 дана прије сопственог оснивања!

Код студената из Србије постало је популарно да одлазе у БиХ на студије и убрзо се враћају са сумњивим дипломама на нострификацију.

“На додатку дипломе примијетио сам да је издата прије него што је основан факултет. Наравно, нисам је нострификовао. Као и тридесетак других диплома који у посљедње вријеме долазе са овог, али и других приватних факултета из БиХ”, каже Танацков.

Код већине других диплома проблем је “неуслађеност планова и програма”, па њихови власници морају да полажу разлику испита. Занимљиво је, како каже овај професор, да нико са дипломама приватних факултета из БиХ још није дошао да положи ту разлику, а потребна им је, јер су махом житељи Војводине.

Танацков на примјеру ове дипломе објашњава популарно “прање титула”. Наиме, овај кандидат је завршио вишу трогодишњу пословну школу у Србији и стекао 180 ЕСПБ.

Отишао је у Брчко, тамо су му признали бодове иако програми немају везе један са другим. Наставу је почео у октобру, а у новембру је већ положио све испите, са урађеним дипломским радом и одбраном. Тиме је стекао још 60 ЕСПБ, што је укупно 240 бодова које сада у Србији треба негдје “опрати” за 35.000 динара, колико кошта нострификација.

“Притисака има. Долазе људи па се жале. Послије, као и код овог кандидата, долазе и родитељи да се жале. Његов отац ми је рекао да ће ићи у Београд јер је тамо признато већ 400 диплома са овог факултета”, наставља Танацков.

У томе их, додаје, лично не може спријечити али подсјећа јавност да не треба заборавити како се у саставу Европског Универзитета у Брчком налази и Факултет здравствених наука. Ако се деси, као што је у плану, да Министарство просвјете почне нострификовати дипломе, гдје већином раде чиновници, а не стручњаци, проблем би могао потпуно ескалирати.

Ректор: То је немогуће!

Мирко Кулић, ректор Европског универзитета из Брчког, остао је зачуђен на питање како је могуће да издају дипломе прије него што је факултет основан.

“То је немогуће. Знам да има проблема са нострификацијом наших диплома у Србији, али не знам шта је разлог. Наш факултет има уредну дозволу за рад и ако се 70 одсто програма поклапа морају признати нашу диплому. Можда је мало разлог и у томе што државни факултети имају негативне ставове према приватним”, рекао је Кулић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *