Фактор плус: СНС повећао предност у односу на ДС

После формирања владе 34 одсто грађана оптимистички расположено, а толико њих очекује да ће и даље бити све исто  Три месеца после општих избора рејтинг странака се није много променио у односу на резултате остварене на изборима. Најупадљивија разлика односи се на пораст предности Српске напредне странке у односу на другопласирану Демократску странку (око девет […]

субота, септембар 1, 2012 / 09:01

После формирања владе 34 одсто грађана оптимистички расположено, а толико њих очекује да ће и даље бити све исто

 Три месеца после општих избора рејтинг странака се није много променио у односу на резултате остварене на изборима. Најупадљивија разлика односи се на пораст предности Српске напредне странке у односу на другопласирану Демократску странку (око девет одсто), показало је истраживање агенције „Фактор плус”. СНС је, на крилима изборне победе, добио неколико процената на популарности, а ДС је за неколико процената „пао”, али то није велики пад с обзиром на околности, казао је директор ове агенције Владимир Пејић.

Теренско истраживање о актуелној политичкој ситуацији после формирања нове владе обављено је од 23. до 31. августа на узорку од 1.146 пунолетних испитаника на територији Србије без Косова и Метохије.

Истраживање, представљено јуче у Медија центру, показало је да већина грађана Србије сматра да је владајућа коалиција јединствена, да је борба против криминала и корупције почела, али да грађани очекују да у тој борби не буде недодирљивих. Мада нису сигурни да ће тако и бити, указује Пејић.

На питање у којој је мери владајућа коалиција јединствена, 43 одсто испитаника је одговорило „у великој мери”, а 38 одсто „донекле”, док је 12 одсто оценило да једва опстаје, а седам одсто сматра да апсолутно није јединствена.

Да су владајуће странке у великој мери почеле са остваривањем предизборних обећања сматра 16 одсто грађана, да су тек делимично кренуле у то мисли њих 46 одсто, а 20 одсто испитаника каже да нису почеле али да очекују да ће странке испунити своја предизборна обећања. Песимизам у погледу испуњавања предизборних обећања влада код 18 одсто грађана, који су рекли „нити су испуњена, нити ће бити”.

Истраживање је показало да је после формирања владе 34 одсто грађана оптимистички расположено, а толико њих очекује да ће све бити исто. На питање каква су им осећања после формирања владе 28 одсто испитаника је навело да су песимисти, а четири одсто је без одговора.

Улазак у Европску унију у потпуности подржава 49 одсто грађана, против је 26 одсто, а за улазак у унију, али не по сваку цену је 25 одсто грађана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *