Фактички потврђено: Касниће плате и пензије

Предсједник Владе Република Српске Жељка Цвијановићева рекла је да ће сигурно доћи до одређеног пролонгирања дана у којем се врши исплата плата буџетским корисницима и пензија, јер напросто нема довољно средстава за исплате. Цвијановићева је рекла да је стање у буџету Српске било веома стабилно прије поплава и да су, упркос тврдњама опозиције да неће […]

субота, мај 31, 2014 / 13:00

Предсједник Владе Република Српске Жељка Цвијановићева рекла је да ће сигурно доћи до одређеног пролонгирања дана у којем се врши исплата плата буџетским корисницима и пензија, јер напросто нема довољно средстава за исплате.

Цвијановићева је рекла да је стање у буџету Српске било веома стабилно прије поплава и да су, упркос тврдњама опозиције да неће бити плата и пензија, оне ипак биле редовно измириване.

Она је синоћ за РТРС рекла да Српска није била превише задужена, јер су све земље у окружењу, чак и неке европске, задуженије од Републике Српске.

"Од највиших функционера Републике Српске до сваког грађанина морамо схватити да је ово ново стање. Ви данас не можете да гарантујете како ће бити за два мјесеца", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да ће Влада Српске урадити све да се сада обнове привредни субјекти.

Коментаришући оптужбе опозиције да Влада Републике Српске није добро одреаговала у ванредној ситуацији, Цвијановићева је рекла да се опозиција бави политиканством и да се није часно понијела у овој ситуацији.

"Опозиција нема права да коментарише мјере Владе, јер нису видјели ниједан документ, имају апсолутно незнање о тим рјешењима и могу о томе да чују само преко медија, што је недовољно да би то разумјели", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да ово није вријеме за критиковање оног ко ради, уколико неко ко критикује нема нешто паметно да понуди.

"Не мислим да је у реду да било коме држе предавања они који су били у разним бањама, сједили заваљени у својим кућама, за ТВ апаратима или рачунарима, док смо ми пливали у поплавама", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да Владу Српске интересује како доћи до грађанина, а не до опозиционара.

"Влада ће анализирати евентуалне пропусте током кризе и понашање након поплава. Сигурно је да је ту било пропуста и сигурно је да свака акција мора бити подложна анализи", каже Цвијановићева.

Она је рекла да не сматра да су сви локални штабови подједнако добро одреаговали, истичући да су неки реаговали добро, док су неки били "изгубљени".

"Питам се откуд толика галама опозиције у Српској да Влада нешто није урадила добро. Шта се десило у Србији? Да ли они желе да кажу да и Влада у Србији није урадила ништа?", упитала је Цвијановићева и додала да су мјере у Српској сличне онима у Србији, уз одређене модификације.

Она је рекла да се радило о поплавама катастрофалних размјера, али да је исто тако свако требало да уради свој дио посла, а онај ко није, треба да одговара.

Цвијановићева је поновила да Републички штаб за ванредне ситуације у складу са захтјевима локалних заједница издаје наредбе за достављање сточне хране, хуманитарне помоћи воде, хране, сјемена и горива.

"Локална заједница треба да организује чишћење свога града, а не да имамо ситуацију да пола једне општине сједи у кафићима, а ми са удаљености од 200 километара шаљемо људе да спашавају насипе и да раде", каже Цвијановићева.

Он је рекла да Штабу за ванредне ситуације данас нико није доставио захтјев за достављање хране, јер су многа складишта пуна.

Цвијановићева је рекла да је Влада наложила да се провјере све приче о одређеним малверзацијама у вези са дистрибуцијом хране, истичући да ће тешко бити кажњавани они који то буду радили.

"Кажњаваћемо оне који буду манипулисали људима и неке остављали гладнима, те све друге ствари које су грађани пријавили као незаконита понашања у оваквој ситуацији", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је закључила да Влада Српске неће сносити одговорност за локалну заједницу која није нашла начин да искаже своје потребе.0 КОМЕНТАРА

 1. Pa možete onda misliti u kolikom smo kurcu, kada ova govna četiri mjeseca prije izbora ovo moraju prevaliti preko usta?!
  Čak sam ubjeđen da su SNSD-ovska gamad iskoristili ovu priliku oko poplava, da tobož ubjede narod da će eto penzije i palte kasniti radi toga…
  Pa mater vam jebem lopovsku dokle više!!!!

 2. Faktički, njima je potop došao kao kecna desteku.
  Sad imaju čime da opravdaju sve svoje kriminale, sve pljačke i harače, ali i da nastave sa tim, još jače i bezobzirnije.
  Počeli su obračun sa najslabijim i najnomoćnijima.
  Njih treba pokositi, nemilosrdno, monsruozno, ostaviti ih bez hrane i lijekova.
  Vlada dr Mengele.
  A, onnda idu po redu, borci, invalidi, nezaposleni, omladina , djeca, nerodjeni.
  Još malo pa nestalo.

  Laku noć, Srpska, dr mengele stupa na pozornicu.

  Oteti i ono malo što su imali, pa nije li to monstruozno, nema dalje.
  Deke i bake, spavajte, Končita će vam dati ručak, zadušni, ali i za njega neko vaš moraće da podigne kredit.

 3. „Gospodja,“ vjerovali ili ne, svoju vladu poredi sa vladom Srbije?!
  Samo je zaboravila da objasni zašto se u Srbiji ne najavljuje kašnjenje penzija, zbog poplava?

 4. Hoće li Špiriću kasniti 12 hiljada plata, ili majkićki 7,5 hiljada?
  Jebem li vam familiju, vas treba svezati, teško raniti i gledati kako se patite dok ne iskrvarite!!!

 5. Поплава је заиста влади дар са неба, а сада још да угрије па да пожари спале Херцеговину влада ће бити на коњу
  Доле СНСД – слобода народу.

 6. Šte reći, budžetarske plate i penzije koje plaća MMF kasne pred izbore, posle izbora ih verovatno neće ni biti. Onda će celokupna istina izaći na videlo, bolesnik će biti iskuljučen sa infuzija, sve iluzije kojima je Dodik obmanjivao, lagao, varao, jadni osirmašeni narod isteran iz fabrike će se raspršiti kao dim od njegovu izborni poraz, a tada okkrećemu drugi list, hapismo sve političare kriminace koji su za 18 godina opljačkali ovaj narod, pa neka oni vraćaju kredite MMF-u, neka oni isplaćuju Sardareva i Čez, neka oni isplaćuju presudu slovenačkoj elektroprivredi, neka oni isplaćuju ETF za izgrađenu termoelektranu na našem oteteom rudniku u Stanarima.

 7. A šta bi sa akontacijom za april iako odluka važi od maja. Povećanje nije upitno? A bele čizme i rafalna paljba ne pomažu. Da nema MMF-a propali bi, a bore se (verbalno) protiv njega.

 8. Поплаве су страшан алиби за прикривање неспособности недорасле задатку Владе. Да знате радити свој посао као што не знате, имали би насипе а богами ни плате не би касниле.

 9. Mi u poliitci nemamo nikoga ko se bavi prvredom. TO ne radi ni vlada, ni država uopšte. Zabrinjavajuće je što ni opozicija nema nameru da gradi fabrike, i krene i stvrni privredni razvoj. Šta su te plaćeničke stranke obećale strancima? Videli smo do sada šta su obećali to su im i dali, sve naše rudnike i reke su dali. Oni na Zapadu više nemaju velikih reka koje mogu da pretvore u električnu energiju, pa nama otimaju Drinu.
  Zabrinutost je tim veća, što se današnji politički doskurs ne vodi u ravni privrede, izgranje industrije. Svi se prave ludi, lagodno je sedeti u vlasti, hiljade parazita i ništa ne raditi, baviti se fiktivnim poslom, dizati kredite i poreze i to troišiti.
  Kada bi se krenulo u razvoj vlastite investicije, moralo bi se prekinuti sa pljčkom elekroprivrede, jer bi sav zarađeni novac morao da ide u ivestiranje u izgradnju hidroelektrena na Drini i drugim rekama.
  Ne bi se više moglo zaduživati i trošiti, ne bi više političari i poslnici po kojekakvim skupštinanama moglu imati po 6-8 hiljaka maraka plate.
  Toga političari paraziti neće da se odreknu, oni imaju posao, šta ih briga za 350000 ljudi na birou.
  Međutim političarima je lagodno zato što nema nikavog pritiska iz naroda, omladinu su potpuno umrtvili, dezorjentisali, dve trećine radnika proteranih iz srušenih fabrika je dobilo od države na polon penzije sa 50 pa čak i manje godina, tako da su ovu zahalni državi što ih je oslobodina fabrika.

 10. Tesla, politicari s ei bave privredom, zato nam i jeste ovako. Politika treba da stvara uslove i da ih mijenja, a privredom da se bavi privrednici.
  Poplava je ogolila vladu vise nego iko, a sad im jedino ostaje da dijele odgovornost na nizim nivoima sto je gubljenej vremena.

 11. Sta je kod vas na vrijeme.Pa uzasno je kada je normalna situaacija a kamoli sada kada nas je ovo zadesilo.Jos je gora bahata vlast koja kupi samo za sebe.Promjene su hitne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *