Европски суд снисходљив према пропустима правосуђа ЦГ

Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве оцијенила је синоћ да је Европски суд за људска права у Стразбуру, одлуком да одбије њену тужбу против Црне Горе због повраћаја имовине, показао снисходљивост за очигледне правне пропусте црногорског правосуђа. Епархија је навела да одлука суда у Стразбуру не значи да је Црна Гора ослобођена обавезе да у процесу […]

субота, октобар 20, 2012 / 07:51

Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве оцијенила је синоћ да је Европски суд за људска права у Стразбуру, одлуком да одбије њену тужбу против Црне Горе због повраћаја имовине, показао снисходљивост за очигледне правне пропусте црногорског правосуђа.

Епархија је навела да одлука суда у Стразбуру не значи да је Црна Гора ослобођена обавезе да у процесу европских интеграција достигне стандарде које поставља Европска унија и које су у том смислу достигле земље у региону.

Стални заступник Црне Горе пред Европским судом за људска права Зоран Пажин казао је раније данас да је та држава добила правни спор пред тим судом, који је вођен по тужби СПЦ.

Епархија будимљанско-никшићка, као и друге организационе јединице СПЦ у Црној Гори, поднијеле су 2004. године тужбу суду у Стразбуру у вези са повраћајем црквене имовине.

Србија је, у овом поступку, имала статус пријатеља суда.

„Европски суд за људска права у Стразбуру прогласио је неприхватљивом и одбацио представку Епархије будимљанско-никшићке, којој се прошле године придружила и Влада Републике Србије”, казао је Пажин.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *