Европски посланик Лејџ: Еврозона се распада за три до пет година

Посланик у Европском парламенту Вилијам Лејџ, гроф од Дартмаута, сматра да ће се еврозона распасти у сљедећих три до пет година. Он је истакао да ће ЕУ, сама по себи, увијек бити нека врста трговинског удружења европских земаља, и слободна трговинска зона нешто је за што се заузима његова евроскептична Британска странка за независност. "Али, […]

недеља, март 31, 2013 / 10:31

Посланик у Европском парламенту Вилијам Лејџ, гроф од Дартмаута, сматра да ће се еврозона распасти у сљедећих три до пет година.

Он је истакао да ће ЕУ, сама по себи, увијек бити нека врста трговинског удружења европских земаља, и слободна трговинска зона нешто је за што се заузима његова евроскептична Британска странка за независност.

"Али, ми се противимо политичкој унији. И оно што није дугог живота, то је управо Европа као политички концепт. А ако не може да функционише политичка унија, не може онда ни монетарна", рекао је Лејџ за београдске "Вечерње новости".

Истичући да је за обичан свијет прилично застрашујућа идеја да дио њихове имовине може да буде конфискован, што се тренутно дешава са кипарским банкама, он је рекао да се не може се узимати капитал из једне државе да би се преселио у другу. "Зато, ако могу да дам било какав савјет српском народу, он би гласио: останите ван ЕУ", поручио је Лејџ и оцијенио да су главни недостаци ЕУ то што неизабрана бирократија доноси све одлуке.

Он је додао да саучествује са Србима на Косову, јер сматра да се ЕУ лоше понијела према њима. "Свјестан са проблема Срба на Косову, као што сам свјестан проблема других мањина у осталим дијеловима свијета. Лично, гајим дивљење према српској култури и култури Српске православне цркве", истакао је посланик у Европском парламенту Вилијам Лејџ.

Он је поручио Србима да његују и чувају свој суверенитет, као што су увијек радили, те да не дозволе професионалним политичарима да им га одузму.

Лејџ је недавно изазвао велико интересовање у Србији, али и широм Европе, када је на засједању Европског парламента у Стразбуру затражио да се питање пријема Србије у ЕУ одгоди до 3000. године.

Многи су у Дартмаутовом иступу видјели и демонстрацију супериорности западних земаља над малим државама с истока Европе. Полубрат бивше британске принцезе истиче да је у његовом обраћању било свега само не спрдње.

"Противимо се томе да још држава улази у ЕУ. То је политика моје странке. Противили смо се 2004. да уђу Пољска, Кипар, Мађарска, Литванија, Естонија, Словенија, Словачка, Чешка… Противили смо се да 2007. уђу Бугарска и Румунија. Сада се противимо уласку Хрватске. И наставићемо да се противимо. Не само због Србије, већ и због БиХ, Македоније, Црне Горе, Турске и осталих. Не циљамо, дакле, само Србију. То је наша општа политика", навео је Лејџ.

Он је истакао да је први разлог зашто се толико противи даљем проширењу Уније, то што се Велика Британија суочава са диспропорционално великим захтјевима имиграције, јер је пренасељена, а да је други разлог противљења то што велики новац из буџета Уније одлази на такозване кохезионе фондове.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *