Европска олимпијада у Бакуу 2015.

Генерална скупштина Европских олимпијских комитета (ЕОК), одржана током викенда у Риму, донијела је одлуку да се прве Европске игре одрже у Бакуу у Азербејџану 2015. године. Одлука је донесена тајним гласањем – 38 делегата гласала је за, 8 против, док су 3 представника била уздржана. Још није одређен датум одржавања Европских игара, али се очекује […]

уторак, децембар 11, 2012 / 14:16

Генерална скупштина Европских олимпијских комитета (ЕОК), одржана током викенда у Риму, донијела је одлуку да се прве Европске игре одрже у Бакуу у Азербејџану 2015. године.

Одлука је донесена тајним гласањем – 38 делегата гласала је за, 8 против, док су 3 представника била уздржана. Још није одређен датум одржавања Европских игара, али се очекује да на њима учествује око 7.000 спортиста.

Европске игре ће имати 15 од 28 спортова са Љетњих олимпијских игара плус 2 која нису на њима, али они још нису изабрани.

Од спортова који ће се сигурно наћи на Европским играма наћи ће се: стреличарство, бадминтон, бокс, кану, мачевање, рукомет, џудо, рагби седам, стрељаштво, теквондо, стони тенис и одбојка. Очекује се да такмичарски плес буде један од спортова који нису на љетњим олимпијским играма, док се за друго мјесто боре карате и футсал.

У току су преговори с представницима атлетике, пливања, гимнастике и рвања, а ЕОК је изразио наду да ће коначна листа спортова бити закључена до марта 2013. године.

Главни проблем атлетике и пливања је то што се 2015. године одржавају светска првенства у тим спортовима.

Европске игре ће се одржавати сваке четири године. Идеја Европских игара зачета је прије много година, али је ово први пут да је гласање за њено оснивање одржано у Скупштини ЕОК-а. Велика брига те организације био је већ превише згуснути распоред спортиста.

Остали континенти већ имају своја такмичења, као што су Азијске игре или Пан Америчке игре.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *