Европска комисија тражи смањење квота за улов рибе

Европска комисија указала је на потребу усвајања новог приступа у заштити рибе и усклађивања система квота за улов рибе са савјетима научника како би се спријечило њихово истребљење. Свјетски фонд за природу (WWF) је у извјештају који је данас објављен, истакла да су квоте којима се одређује дозвољен улов рибе у земљама ЕУ у просјеку […]

субота, децембар 15, 2012 / 09:18

Европска комисија указала је на потребу усвајања новог приступа у заштити рибе и усклађивања система квота за улов рибе са савјетима научника како би се спријечило њихово истребљење.

Свјетски фонд за природу (WWF) је у извјештају који је данас објављен, истакла да су квоте којима се одређује дозвољен улов рибе у земљама ЕУ у просјеку 45 одсто више него што научници препоручују.

Европска комисија је позвала посланике Европског парламента да пруже подршку окончању прекомјерног риболова када комитет за рибарство буде гласао о реформи у тој области следећег уторка.

Комисија је навела да је у Атлантском океану и Сјеверном мору 47 одсто рибљег фонда изложено прекомјерном лову, док тај проценат у Медитеранском мору достиже 80 одсто.

Иако је у последњем периоду било побољшања у неким подручјима, свеукупна ситуација је и даље лоша.

Током претходне три деценије популација бакалара у Сјеверном мору смањила се за три четвртине, док је популација плаве туне у Медитерану у истом периоду опала за 80 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *