Европљани се разбољевају због термоелектрана на угаљ

Гасови термоелектрана на угаљ на подручју Европске уније годишње усмрте више од 18.000 људи, а ако би се урачунале Турска, Хрватске и Србија у ЕУ, та бројка би могла скочити на 23.000, пише у извјештају Удружења за здравље и околину (ХЕАЛ) из Брисела. Штета по здравље и околину од термоелектрана на угаљ у ЕУ годишње […]

петак, март 8, 2013 / 09:54

Гасови термоелектрана на угаљ на подручју Европске уније годишње усмрте више од 18.000 људи, а ако би се урачунале Турска, Хрватске и Србија у ЕУ, та бројка би могла скочити на 23.000, пише у извјештају Удружења за здравље и околину (ХЕАЛ) из Брисела.

Штета по здравље и околину од термоелектрана на угаљ у ЕУ годишње износи 42,8 милијарди евра, а уз још три наведене земље, скаче на 54,7 милијарди.

Извјештај на 46 страна под називом „Неплаћени рачун за здравље” указује да термоелектране на угаљ кључно доприносе загађењу ваздуха. Оне су „невидљиве убице” и битна опасност по јавно здравље, кажу здравствени стручњаци.

Термоелектране на угаљ изазивају прерану смрт по 18.200 људи годишње, око 8.500 нових случајева хроничног бронхитиса и око четири милиона изгубљених радних дана сваке године.

С Хрватском, Србијом и Турском, број потенцијалних жртава тих централа расте на 23.000.

„Нарочито забрињава што коришћење угља расте после година опадања”, рекао је Џенон Јенсен, шеф Удружења.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *