Eвропарламент: Усаглашен нацрт геноцид-резолуције, овлаш споменуте “остале“ жртве у БиХ

Представници водећих политичких група у Европском парламенту усагласили су данас нацрт резолуције о Сребреници, у којем се оштро осуђује злочин у Сребреници који се „у складу са пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде означава као геноцид“. О нацрту који је настао усаглашавањем приједлога који су јуче поднијели представници седам посланичких група /народњаци, социјалисти, либерали, […]

среда, јул 8, 2015 / 15:46

Представници водећих политичких група у Европском парламенту усагласили су данас нацрт резолуције о Сребреници, у којем се оштро осуђује злочин у Сребреници који се „у складу са пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде означава као геноцид“.

О нацрту који је настао усаглашавањем приједлога који су јуче поднијели представници седам посланичких група /народњаци, социјалисти, либерали, зелени, конзервативци и двије мање евроскептичне странке/, гласаће се сутра на пленарној сједници у Стразбуру.

Као одговорне за "масовну егзекуцију више од 8.000 муслиманских мушкараца и дјечака из Сребренице" нацрт означава "снаге босанских Срба под командом генерала Ратка Младића, уз учешће паравојних и нерегуларних јединица".

У усаглашеном тексту се подсјећа да се "око 1.200 Сребреничана још воде као нестали", те да су "на хиљаде жена и дјеце депортоване, а многе жене су и силоване".

"Трагични догађаји у Сребреници су оставили дубоке емоционалне ожиљке и створили дуготрајне препреке политичком помирењу народа БиХ", наводи се у тексту, у којем се истиче и саодговорност УН, које "нису испуниле мандат да заштите становнике заштићених зона".

У приједлогу резолуције се најоштрије осуђују и сви остали злочини у рату у бившој Југославији, а породицама жртава се упућују изрази саучешћа.

У документу се истиче и да се злочин попут оног у Сребреници никада не смије поновити и да ће Европски парламент учинити све што је у његовој моћи да се не понови, те се "одбија свако порицање, релативизација и неистинито тумачење геноцида".

Од политичких лидера у БиХ се тражи да "признају догађаје из прошлости" и да заједно раде да обезбиједе бољу будућност свим грађанима, а од сусједних држава, али и вјерских лидера, умјетника, радника у култури и представника цивилног друштва се тражи да им у томе помогну".

ЕПу документу наглашава посвећеност ЕУ европској перпективи и придруживању БиХ и свих држава западног Балкана, као и важност регионалне сарадње у том процесу.

"Европски парламент подстиче развој образовних и културних програма који промовишу разумијевање узрока таквих злодјела и подижу свијест о потреби одржања мира и промовишу људска права и међувјерску толеранцију", наводи се у документу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *