Европа се тресе због десетак моториста – фазон је што су Руси

Мотоциклисти из најстаријег руског клуба „Ноћни вукови“ положили су цвеће у Катинској шуми и одали пошту пољским жртвама којих је више од 14.500 стрељано по налогу врхушке Кремља у пролеће 1940. године. Учесници почасне вожње "Путевима победе од Москве до Берлина", којима је забрањен групни улазак у Пољску, прво су положили цвеће у руском делу […]

понедељак, април 27, 2015 / 09:37

Мотоциклисти из најстаријег руског клуба „Ноћни вукови“ положили су цвеће у Катинској шуми и одали пошту пољским жртвама којих је више од 14.500 стрељано по налогу врхушке Кремља у пролеће 1940. године.

Учесници почасне вожње "Путевима победе од Москве до Берлина", којима је забрањен групни улазак у Пољску, прво су положили цвеће у руском делу меморијалног комплекса у Катинској шуми, где леже совјетске жртве режима Јосифа Стаљина, а затим и на гробове стрељаних пољских војних заробљеника, официра и резервиста, преноси Бета.

Узели су и шаку земље са дела где су неидентификовани посмртни остаци, коју ће понети у Варшаву да је предају варшавском гробљу Повонзки, јавља пољска телевизија ТВП инфо.

"Ноћни вукови" су из Катинске шуме у конвоју од 14 мотоцикала и два аутомобила, неки породично са децом, кренули у правцу Белорусије.

Минск је следећа станица на траси дугој 6.000 километара преко Белорусије, Пољске, Чешке, Словачке и Аустрије до Немачке, у оквиру прославе 70. годишњице краја Другог светског рата.

Како су "Ноћни вукови" у Катину казали пољској телевизији, у понедељак ће појединачно ући у Пољску, чије власти су им забраниле групни пролазак, правдајући се формалним разлозима, зато што наводно Амбасада Русије није навела све детаље трасе и програма.

Данашња Жечпосполита, позивајући се на незваничне изворе у пољској влади, пише да је за одлуку да се "Ноћним вуковима" забрани да уђу у Пољску било пресудно то што су планирали да положе цвеће на гробове Пољака које је у Другом светском рату побила националистичка Украјинска устаничка армија.

"Руси на гробовима Пољака које су побили украјински националисти. То је чиста провокација", казао је пољском листу неименовани извор из владе и додао да је проблем било и то што су желели да гледају фудбалску утакмицу, што би вероватно изазвало окршаје са пољским хулиганима.

У понедељак ће о проласку "Ноћних вукова" расправљати и чешка влада, пошто је добила петицију грађана и отворено писмо 75 чешких и словачких личности са захтевом да руске мотоциклисте не пусти у Чешку јер долазе као агресивни националисти да провоцирају.

Како пољски, чешки па и немачки званичници на вожњу "Путевима победе Црвене армије" гледају као на циљану провокацију Москве, ако не буду пуштени у Пољску, у Берлин ће, у знак солидарности с "Ноћним вуковима", стићи пољски мотоциклисти.

"27. априла у девет сати чекамо на граничном прелазу у Тересполу. Ако гранична стража не пусти у Пољску руске мотоциклисте, ми ћемо проћи преко Пољске њиховом трасом и у складу са планом запалићемо свуда свеће у њихово име", казао је Виктор Венгжин из клуба пољских мотоциклиста који организују патриотске вожње по свету одајући пошту погинулим пољским војницима.

Берлин поништио визе "Ноћним вуковима"?

Немачка влада је члановима руског бајкерског клуба "Ноћни вукови", који су од Москве кренули за Берлин путем победника у Другом светском рату, поништила визе, тако да би њихов улазак у Немачку требало да буде спречен, пише немачка штампа.

Водећим члановима "Ноћниих вукова" се отказује улазак у Немачку, каже се у владиним круговима у Берлину, преносе немачки медији.

Портпароли министарстава унутрашњих и иностраних послова образложили су да званични Берлин не верује да би долазак бајкера послужио циљу, односно допринео јачању немачко-руских односа, преноси Танјуг позивајући се на немачке медије.

Немачка влада је указала и на могуће опасности за јавну сигурност и ред у Немачкој због планираног доласка бајкера и истакла да, уколико постоји сумња за такве опасности, они имају "право и обавезу" да предузму нужне мере и те ризике спрече, преносе немачки медији.

Руски мотоциклисти из клуба "Ноћни вукови", кренули су из Москве у почасној вожњи, поводом 70. годишњице победе над нацистичком Немачком, упркос одлуци Пољске да им не дозволи да пређу пољску границу.

Око 20 бајкера, укључујући чланове групе "Ноћни вукови" кренуло је из Москве са циљем да у Берлин дођу 9. маја.

Најава руских мотоциклиста, међу којима су и чланови групе "Ноћни вукова", наводно блиски руском председнику Владимиру Путину, да ће током вожње проћи и кроз Пољску, у тој земљи изазвала је жестоке реакције.

Премијерка Пољске Ева Копач рекла је пре неколико дана да ту идеју сматра провокацијом, док је пољско Министарство спољних послова саопштило јуче да Пољска неће дозволити руским мотоциклистима да пређу пољску границу и уђу на територију Европске уније, делом и зато што не може да гарантује њихову безбедност.

Вођа "Ноћних вукова" Александар Залдостанов изјавио је да ће мотоциклисти и даље покушавати да пређу заједно као што је планирано на граници близу Бреста, Белорусије, упркос одлуци Пољске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *