Европа добила своје Олимпијске игре, Азербејџан домаћин

Скупштина Европских олимпијских комитета донијела је одлуку о покретању Европских олимпијских игара, а прве Игре ће бити одржане у Бакуу у јуну 2015. године. Одлука о покретању Олимпијских игара Старог континента донијета је на Скупштини Европских олимпијских комитета. Још није одређен датум одржавања Европских игара, али се очекује да на њима учествује око 7.000 спортиста. […]

субота, децембар 8, 2012 / 20:53

Скупштина Европских олимпијских комитета донијела је одлуку о покретању Европских олимпијских игара, а прве Игре ће бити одржане у Бакуу у јуну 2015. године.

Одлука о покретању Олимпијских игара Старог континента донијета је на Скупштини Европских олимпијских комитета.

Још није одређен датум одржавања Европских игара, али се очекује да на њима учествује око 7.000 спортиста. Европске игре ће имати 15 од 28 спортова са Љетњих олимпијских игара плус два која нису на њима, али они још нису изабрани.

Други континенти од раније имају регионална олимпијска такмичења, као што су Азијске и Панамеричке игре.

Предсједник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац рекао је да је одлука о покретању Европских игара веома важно за спорт на овом континенту:

”Европа мора да буде у истој позицији као и остатак свијета. Ово је само почетак нечега што ће у будућности бити веома важно за европски спорт”, рекао је Дивац.

Од спортова који ће се сигурно наћи на Европским играма биће: стреличарство, бадминтон, бокс, кану, мачевање, рукомет, џудо, рагби седам, стрељаштво, теквондо, стони тенис и одбојка.

У току су преговори са представницима атлетике, пливања, гимнастике и рвања, а ЕОК је изразио наду да ће коначна листа спортова бити закључена до марта 2013. године. Очекује се да такмичарски плес буде један од спортова који нису на љетњим олимпијским играма, док се за друго мјесто боре карате и футсал.

“Ми не желимо да представљамо копију олимпијских игара. Желимо да будемо другачији, иновативни и, највише од свега, да подржимо младе спортисте. Плес је један од највећих спортова у Европи и скоро свака држава има телевизијски шоу у којем наступају професионални спортисти плесачи”, рекао је предсједник ЕОК Патрик Хики.

Идеја Европских игара зачета је прије много година, али је ово први пут да је гласање за њено оснивање одржано у Скупштини ЕОК.

Игре ће се одржавати сваке четири године.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *