Евролига изнијела свој приједлог календара, и сви би могли играти квалификације

Рат ФИБА-ЕКА ускоро ће, када у новембру почну прве, револуционарне квалификације за Свјетско првентво у Кини 2019, прећи у наредну фазу – паралелног организовања утакмица током године.

субота, септембар 23, 2017 / 16:00

Свјесни да се ближе за сада најекстремнијем облику обрачунавања „преко леђа“ националних савеза, репрезентација, селектора и играча, који у великој мјери наступају у клубовима из Евролиге и Еврокупа, људи који стоје иза ова два такмичења послали су (поново) свој приједлог годишњег календара који не подразумјева такозване „фудбалске прозоре“ којима ФИБА тежи.

Укратко, ЕКА је клубовима, националним савезима, тренерима, играчима, званичницима и челницима ФИБА послала приједлог календара који, укратко, подразумјева септембар као мјесец припрема за клупску сезону, која би у континуитету од октобра до половине јуна трајала 36 недеља, после чега би селектори националних селекција имали двије последње недеље јуна да раде на припремама својих тимова уочи јула, мјесеца резервисаног за велика такмичења и квалификације.

Потом, август би био мјесец обавезан за одмор кошаркаша.

ФИБА је усвојила и систем квалификација налик оном који ФИФА примјењује широм свијета уочи Мундијала, а предвиђено је да се национални тимови окупљају у новембру, фебруару, јуну и септембру по девет дана што није натјерало ни НБА, ни Евролигу и Еврокуп да промијене своје од раније утврђене календаре.

То је довело до парадоксалне ситуације да ће се за пласман на Мундобаскет 2019 национални тимови Европе борити без својих најбољих кошаркаша.

У Барселони сматрају да је последњи час да се одустане од „фудбалских квалификација“, али је – реално – тешко очекивати да ће ФИБА пристати да откаже двогодишњи циклус квалификација промовисан као нешто што ће промијенити европску и свјетску кошарку – набоље!Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *