Еулекс: Српски МУП активан на Косову

Замjеник шефа Еулекса Енди Спаркс каже за “Данас” да на Косову дјелује више стотина оперативаца МУП-а и државне безбједности Србије. Он је рекао да власти у Београду још нису омогућиле несметан рад Еулекса на сјеверу Косова, јер је на тој територији, супротно чак и Резолуцији 1244 СБ УН, дјелују српски оперативци. На питање да ли […]

петак, септембар 14, 2012 / 10:10

Замjеник шефа Еулекса Енди Спаркс каже за “Данас” да на Косову дјелује више стотина оперативаца МУП-а и државне безбједности Србије.

Он је рекао да власти у Београду још нису омогућиле несметан рад Еулекса на сјеверу Косова, јер је на тој територији, супротно чак и Резолуцији 1244 СБ УН, дјелују српски оперативци.

На питање да ли је званични Београд, по његовом мишљењу, испунио услов Европског савјета и Европске комисије о “неометаном функционисању Еулекса на цијелом Косову“ како би Србија добила датум почетка преговора са ЕУ, Енди Спаркс одговара: “Не, Београд то још није испунио“.

“Веома велика сметња за ефикаснији рад Еулекса на сјеверу Косова јесу оперативци МУП Србије и других српских служби безбједности. Ми знамо да су они на сјеверу, а то је, између осталог, у супротности с Резолуцијом 1244 СБ УН, иза које стоји и Србија. То омета спровођење наших овлашћења и то мора да се промјени“, поручује Спаркс у разговору за “Данас”.

Упитан располаже ли Мисија ЕУ неким прецизнијим информацијама или чврстим доказима о присуству припадника српског МУП и државне безбједности на Косову, наш саговорник је одговорио да имају “мноштво“ информација и доказа, које ће “радо подијелити“ са властима у Београду.

На инсистирање да каже да ли је Еулекс у вези с овом темом комуницирао с претходном Владом Србије и шта је она тим поводом урадила, Спаркс је кратко изјавио да је “тема била покретана“, а да су “стотине оперативаца још на Косову“.

Одговарајући на питање каква је, уопштено говорећи, сарадња Еулекса с новом владом у Београду, Спаркс каже да је та мисија увијек имала добар однос “радне сарадње“ са српским властима по питању владавине права, понекада су били и “мост“ између одговарајућих институција у Београду и Приштини, и та сарадња остаје на снази.

“Надам се да ћу ускоро и да посјетим Београд, како бих се упознао са новим српским званичницима“, закључује Спаркс.

На питање како објашњава одлуку МУП-а Косова да шефу Канцеларије Владе Србије за КиМ Александру Вулину буде забрањен улазак на косовску територију, Спаркс подсјећа да су за званичне посјете српских званичника усвојене одређене процедуре, с којима су се сагласили и Београд и Приштина. како наводи, Мисија ЕУ се неће мијешати у овај случај, за који каже да је једна од бројних “несавршености“ у односима двије стране.

“Процедурама је предвиђено да званичник Београда, у допису који упућује специјалном представнику ЕУ, мора да наведе гдје све жели да иде на Косову, које локације жели да посјети и с ким да се састане. Тај допис се шаље Приштини и на основу тога власти Косова одобравају посјету. Косовска влада је оцијенила да је господин Вулин одступио од плана посјете и да због тога треба да буде депортован. Еулекс се ту неће уплитати, ми нисмо дио предвиђених процедура, али надамо се конструктивности свих страна“, каже Спаркс, који истовремено наглашава да је њему, из угла Еулекса, посебно драго због тога што је Вулин врло јасно и брзо осудио оружани напад на припаднике Косовске полиције и Мисије ЕУ прије недјељу дана у Зубином Потоку.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *