ЕУ против Гугловог дуплог сендвича за избјегавање пореза

Гугл је наводно избјегао плаћањња још двије милијарде долара пореза, захваљујући „спољном банкарству“, које медији, под утицајем Европљана чији су животи промијењени буџетским штедњама, све чешће означавају као „неморално“ и „срамотно“. Интернет гигант основан у Калифорнији пребацио је 9,8 милијарди долара прихода у непореске Бермудске компаније, смањујући своју укупну пореску стопу готово за половину, наводи […]

недеља, децембар 16, 2012 / 12:01

Гугл је наводно избјегао плаћањња још двије милијарде долара пореза, захваљујући „спољном банкарству“, које медији, под утицајем Европљана чији су животи промијењени буџетским штедњама, све чешће означавају као „неморално“ и „срамотно“.

Интернет гигант основан у Калифорнији пребацио је 9,8 милијарди долара прихода у непореске Бермудске компаније, смањујући своју укупну пореску стопу готово за половину, наводи агенција Блумберг позивајући се на финансијске извјештаје Гуглових филијала.

Објелодањене информације о повећању Гуглових прихода усмјерених на Бермуде могла долити уље на бијес који се шири Европом и САД због корпоративних избегавања плаћања пореза.

-"Пореска стратегија Гугла и других мултинационалних компанијама је директно срамоћење влада широм Европе- каже Ричард Марфи, рачуновођа и директор Такс Рисрч ЛЛП у Норфолку, у Енглеској, преноси Блумберг.

"Политичка свијест створена у Великој Британији, у мањој мјери другдје у Европи, гласи: „Или ми или они“. Људи схватају да ако Гугл не плати, неко други мора да плати или ће се државне могућности смањити. "

У Ирској, Гугл је за седам година платио невјероватних 0,14 одсто пореза на преко 47 милијарди долара прихода, сазнаје Сандеј индепенденс, поредећи то са 21 одсто пореза који се плаћа у свијету. Компанија прави ниске пореске пријаве кроз систем трансферних цијена – плаћања се филтрирају кроз Ирску, Холандију и на крају Бермуда. Конзервативни посланик Чарли Елфике нагласио да Гугл у Британији платио само 3,4 милиона фунти од зарађених 2,5 милијарди евра.

Гуглов такозвани дупли ирско-холандски сендвич, иако технички законит, привукао је пажњу и испитивање британских посланика, као и примјери других америчких великих компанија. Гугл, Старбакс и Амазон су оптужени за изврдавање плаћању пореза, пребацујући приходе из Велике Британије до пореских рајева, акцијама које се све чешће оцјењују неморалним.

Прошле седмице, Европска комисија је саветовала државе чланице да створе црне листе пореских рајева и усвоји правила против злоупотреба, у намјери да се изборе против утаје пореза и избјегавање плаћања који кошта ЕУ 1,3 билиона долара годишње. Комесар за пореску политику Алгирдас Семета назвао је пореске маневре "скандалозном" и "напад на фундаментални принцип правичности."

Према Гоогле, све је у складу са пореским прописима, а њихове инвестиције у различитим европским земљама помажу њихове економије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *