ЕУ олакшава земљама преплављеним мигрантима

Парламентарци ЕУ су саопштили да ће нови закон о правима имиграната да траже азил смањити притисак на земље преплављене имигрантима, попут Грчке. „Нацрт закона ће увести систем правовременог упозоравања и механизме за рјешавање ситуације, како би се отклонили узроци због којих национални системи за азил лоше функционишу”, навео је у саопштењу парламент. „Подносиоци захтјева за […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 07:16

Парламентарци ЕУ су саопштили да ће нови закон о правима имиграната да траже азил смањити притисак на земље преплављене имигрантима, попут Грчке.

„Нацрт закона ће увести систем правовременог упозоравања и механизме за рјешавање ситуације, како би се отклонили узроци због којих национални системи за азил лоше функционишу”, навео је у саопштењу парламент.

„Подносиоци захтјева за азил у ЕУ биће боље заштићени и неће бити прослеђивани земљама ЕУ у којима постоји опасност да се према њима понаша нехумано или деградирајуће”, пише у тексту, пренио је АФП.

Очекује се да ће парламент ЕУ до краја године усвојити нови закон, којим ће бити измјењени такозвани Даблински споразум на основу чијих критеријума земља рјешава захтјеве за азил.

„То је нужно како би се подносиоци захтјева за азил спријечили да подносе више захтјева или да подносе захтјеве земљи у коју су прешли из друге земље ЕУ”, навео је парламент.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *