ЕУ одобрила Грчкој тромјесечни зајам од 7,16 милијарди евра

Европска унија је формално одобрила исплату краткорочног зајма Грчкој у висини од 7,16 милијарди евра из Европског механизма за финансијску стабилност.  "Кредит ће имати максимални рок доспјећа од три мјесеца и биће исплаћен у двије рате. Требало би да омогући Грчкој да исплати закасњела дуговања према Међународном монетарном фонду (ММФ) и да отплати дуг према […]

петак, јул 17, 2015 / 20:23

Европска унија је формално одобрила исплату краткорочног зајма Грчкој у висини од 7,16 милијарди евра из Европског механизма за финансијску стабилност.

 "Кредит ће имати максимални рок доспјећа од три мјесеца и биће исплаћен у двије рате. Требало би да омогући Грчкој да исплати закасњела дуговања према Међународном монетарном фонду (ММФ) и да отплати дуг према Европској централној банци (ЕЦБ), све док званична Атина не почне да прима средства из новог програма помоћи која ће доћи из Европског стабилизационог механизма (ЕСМ)", наводи се у званичном саопштењу Европске савјета.

"Постигли смо договор о кредиту за премошћавање. Договор је добио подршку 28 земаља чланица", изјавио је европски комесар задужен за евро, Валдис Домбровскис.

Он је изразио очекивање да би и трогодишњи програм помоћи Грчкој могао бити договорен у наредних неколико недјеља, као и да би се питање реструктурирања грчког дуга могло наћи на дневном реду.

"Очекујем да ће питање дуга бити дио преговора, јер је то нешто на чему инсистира Међународни монетарни фонд. И на евро самиту је закључено да ММФ треба да учествује у трећем пакету помоћи за Атину", изјавио је Домбровскис.

Како оцјењује британски Гардијан, Грчка ће из зајма за премошћавање моћи да плати дуг Европској централној банци у понедјељак, у износу 3,5 милијарди, и да измири рату дуга у доцњи према Међународном монетарном фонду од 1,5 милијарди евра. Британски дневник наводи да ММФ неће бити укључен у било какав нови спасилачки пакет док се ова плаћања не изврше.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *