ЕУ не одустаје од пореза за гиганте попут Епла и Фејсбука

Министри финансија ЕУ разговараће о промјенама пореских прописа како би гиганти попут Гугла или Фејсебука били обавезани на плаћање виших пореза у Европи.

субота, септембар 9, 2017 / 19:13

Европски регулатори постају све оштрији према америчким технолошким гиганатима за које сматрају да стичу превелику моћ, а под истрагом ЕУ ће се наћи и “Амазон” и Епл, пише у једном документу ЕУ у који је имала увид агенција АФП.

“Хитно треба затворити џеп у међународним пореским прописима како би се осигурало фер опорезивање добити предузећа која послују дигиталној сфери”, наводи се у документу ЕУ припремљеном за састанак министара финансија у Естонији 15. септембра, а у који је увид имала француска агенција.

Документ је саставила влада Естоније, која тренутно предсједава ЕУ и која се сматра дигиталним лидером у Европи.

У њему се осуђује актуелно стање у Европи у којој државе ЕУ имају право опорезивања мултинационалних компанија када су оне “физички присутне” на њиховој територији.

Умјесто тога, према приједлогу, велике дигиталне компаније би биле у обавези да плаћају порез на добит у земљама у којима је остварују, а не само тамо гдје су присутне.

Многе дигиталне платформе које послују у ЕУ имају сједиште у Ирској која им нуди режим ниских корпоративних пореза, што омогућава интернет гиганатима да избјегавају већу пореску стопу у другим земљама чланицама уније.

Власти неколико држава ЕУ покренуле су пореску битку против Гугла и других великих интернет компанија.

Француски суд је у јулу донио пресуду да амерички интенет див Гугл није одговоран за 1,12 милијарди евра пореза које потражује држава. Француска се жалила на ту судску одлуку, додаје АФП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *