ЕУ најавила промјену политике на сектору биогорива

Европска комисија најавила је промјену политике на сектору биогорива тако што би њихов удио, ако су на бази пољопривредних усјева, до 2020. године ограничила на садашњи ниво од пет одсто, стављајући тежиште на производњу од отпадних сировина. Рекордно високе глобалне цијене житарица су последњих мјесеци појачале апеле да се промјени политика САД и ЕУ на […]

уторак, септембар 18, 2012 / 08:22

Европска комисија најавила је промјену политике на сектору биогорива тако што би њихов удио, ако су на бази пољопривредних усјева, до 2020. године ограничила на садашњи ниво од пет одсто, стављајући тежиште на производњу од отпадних сировина.

Рекордно високе глобалне цијене житарица су последњих мјесеци појачале апеле да се промјени политика САД и ЕУ на овом сектору, којом се умјесто за исхрану људи, дио усјева користи као сировина за индустрију горива, преноси Ројтерс.

Комисија ЕУ је истакла да ће се убудуће акценат ставити на производну биогорива од отпадних сировина, укључујући и пољопривредни отпад, као што је слама.

Ти нови извори горива неће бити конкуренција храни и за њих неће бити потребне додатне обрадиве површине, а биће обновљиви и допринеће смањивању емисије угљен диоксида у атмосферу, наводи се у предлогу Комисије.

Производња таквог биогорива тзв. „друге генерације” биће, међутим, знатно скупља него производња горива од пшенице или уљане репице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *