ЕУ лидери договорили помоћ за раст од 120 милијарди евра

Вође Европске уније договориле су се о споразуму за подстицај привредног раста у Унији у висини од 120 милијарди евра, објавио је предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј. „Договорили смо се да повећамо финансирање привреде у висини од 120 милијарди евра за мјере за подстицај раста које ће се одмах примјенити”, рекао је Ван Ромпеј […]

петак, јун 29, 2012 / 09:28

Вође Европске уније договориле су се о споразуму за подстицај привредног раста у Унији у висини од 120 милијарди евра, објавио је предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј.

„Договорили смо се да повећамо финансирање привреде у висини од 120 милијарди евра за мјере за подстицај раста које ће се одмах примјенити”, рекао је Ван Ромпеј синоћ у Бриселу, гдје је поподне почео дводневни самит ЕУ.

Ван Ромпеј је рекао да ће шефови влада и држава вечерас наставити разговоре о томе како постићи финансијску стабилност.

Он је навео да ће половина износа бити добијена тако што ће се повећати капацитет позајмљивања Европске инвестиционе банке до 60 милијарди евра, а друга половина ће се добити преименовањем неискоришћених структуралних фондова.

„Овај новац мора да тече кроз Европу, бар до најпогођенијих земаља” да им помогне да изађу из кризе, рекао је Ван Ромпеј.

Такође ће се током љета покренути пројекти за финансирање инфраструктуре у саобраћају и енергетици, у висини од пет милијарди евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *