ЕУ и САД разочаране одлуком суда у случају Тимошенко

Европска унија и САД саопштиле су да су разочаране одлуком Високог суда у Украјини који је одбацио жалбу бивше премијерке Јулије Тимошенко на пресуду због злоупотребе службеног положаја, на основу које издржава казну од седам година затвора. „Исход (одлуке суда) смо примили са жаљењем”, изјавио је Мајкл Ман, портпарол високог представника ЕУ за спољну политику […]

четвртак, август 30, 2012 / 11:59

Европска унија и САД саопштиле су да су разочаране одлуком Високог суда у Украјини који је одбацио жалбу бивше премијерке Јулије Тимошенко на пресуду због злоупотребе службеног положаја, на основу које издржава казну од седам година затвора.

„Исход (одлуке суда) смо примили са жаљењем”, изјавио је Мајкл Ман, портпарол високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Он је навео да је ЕУ „дубоко разочарана” судским процесима којима су два кључна опозиционара спријечена да учествују на парламентарним изборима „после суђења на којима нису поштовани међународни стандарди”, пренијела је агенција АФП.

Ман је при том мислио на Тимошенко и Јурија Луценка, бившег министра унутрашњих послова Украјине.

САД су, критикујући одлуку украјинског суда, затражиле од власти да окончају „политички мотивисане” процесе.

„Разочарани смо овом одлуком”, изјавила је портпарол Стејт департмента Викторија Ниланд.

„Поново позивамо владу Украјине да ослободе Тимошенко и друге чланове владе и врате им њихова политичка и грађанска права”, истакла је она.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *