ЕУ: Данска најскупља за живот

Данска је најскупља за живот међу земаљама Европске уније, саопштио је Дански статистички завод Данмаркс Статистик, позивајући се на Еуростат. Цијене производа и услуга су у Данској 44 одсто више од просјека ЕУ за 2011. годину. За Данском слиједе Шведска и Финска, са цијенама 26, односно 25 одсто вишим у односу на просјек ЕУ. Потом […]

недеља, децембар 23, 2012 / 12:45

Данска је најскупља за живот међу земаљама Европске уније, саопштио је Дански статистички завод Данмаркс Статистик, позивајући се на Еуростат.

Цијене производа и услуга су у Данској 44 одсто више од просјека ЕУ за 2011. годину.

За Данском слиједе Шведска и Финска, са цијенама 26, односно 25 одсто вишим у односу на просјек ЕУ.

Потом су Луксембург (23 одсто), Ирска (16) и Белгија (11 одсто више цене), док су Њемачка и Велика Британија најближе просјеку ЕУ са три, односно два одсто вишим цијенама.

Најниже цијене производа и услуга имале су земље Средње и Источне Европе – Бугарска гдје су цијене 51 одсто ниже од просјека ЕУ, а слиједе Пољска (41 одсто ниже), Румунија (40), Мађарска (36), Литванија (34) и Словачка (28 одсто ниже цијене од просјечних у ЕУ).

Од европских земаља које нису чланице ЕУ, најскупље за живот су Швајцарска и Норвешка, које су са 60, односно 56 одсто вишим цијенама производа и услуга, знатно претекле и Данску, као вишегодишњег шампиона скупоће међу 27 чланица ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *