ЕТА тражи ослобађање затворених чланова

Баскијска сепаратистичка организација ЕТА затражила је ослобађање 700 затворених припадника те организације, који се налазе у шпанским и француским затворима, преноси Франс прес. „Куцнуо је час да се учине храбри и одлучни гест како би се убрзао процес који ће ослободити затворернике”, наводи се у саопштењу. ЕТА традиционално издаје саопштења 31. марта на „Дан баскијске […]

недеља, март 31, 2013 / 18:09

Баскијска сепаратистичка организација ЕТА затражила је ослобађање 700 затворених припадника те организације, који се налазе у шпанским и француским затворима, преноси Франс прес.

„Куцнуо је час да се учине храбри и одлучни гест како би се убрзао процес који ће ослободити затворернике”, наводи се у саопштењу.

ЕТА традиционално издаје саопштења 31. марта на „Дан баскијске отаџбине”, наводи се на сајту и додаје да је саопштење издато прије сазнања о смрти бившег лидера Ете.

Бивши лидер организације Ћабиер Лопес Пења умро је синоћ у једној француској болници гдје му је указивана љекарска нега због срчаних проблема.

Педесетчетворогодишњи Лопес, коме је надимак био Тјери, пребачен је из затвора у болницу 11. марта због проблема са срцем. Извор из француског Министарства унутрашњих послова, који је желио да остане анониман, рекао је за АП да је Лопес умро од инфаркта.

Лопес је ухапшен у Бордоу 2008. године. Документа која су том приликом нађена довела су до хапшења десетине других активних чланова ЕТА.

ЕТА се сматра одговорном за убиства више од 825 људи од 60-их година прошлог вијека. Та баскијска организација борила се оружаним путем за независност Баскије све до 2011. године, кад је проглашен трајан прекид ватре после хапшења већине кључних чланова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *