Ештонова: Ново виђење Дачија и Тачића у јануару

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност изјавила је да ће разговори премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија бити настављени у јануару и истакла да се очекује даљи напредак у дијалогу. Ештонова, међутим, на конференцији за новинаре по завршетку првог састанка Савета министара спољних послова земаља чланица ЕУ, није коментарисала питање […]

уторак, децембар 11, 2012 / 09:15

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност изјавила је да ће разговори премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија бити настављени у јануару и истакла да се очекује даљи напредак у дијалогу.

Ештонова, међутим, на конференцији за новинаре по завршетку првог састанка Савета министара спољних послова земаља чланица ЕУ, није коментарисала питање додељивања датума за почетак преговора Србије о чему се ломе копља у Бриселу.

"Примена договора о интегрисаном управљању на два прелаза на Косову у тешким условима уверава да ће још значајни напредак моћи да се постигне на следећем састанку", навела је Ештонова.

Висока представница ЕУ је шефове европске дипломатије обавестила о политичком напретку постигнутом током претходна три састанка Дачића и Тачија којима је посредовала у Бриселу протеклих месеци. Истакла је и да је договор показао јасну посвећеност две стране дијалогу.

"То је и омогућило да се овај договор примени под тешким условима… Договор показује колике су могућности. Пред нама је још посла и великих изазова, али сада сам уверенија да је могућ. Очекујемо да видимо даљи напредак у јануару када се поново сретнемо", навела је Ештонова.

Висока представница ЕУ поздравила је залагање Еулекса да помогне обема странама у дијалогу и изразила наду да ће тај договор бити користан за грађане Косова.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *