Естонија увела евро без проблема

Увођење евра у Естонији 1. јануара прошло је без проблема, саопштиле су данас Европска комисија и Европска централна банка. „Транзиција се спроводи без проблема и по зацртаном плану”, навела је Европска комисија у саопштењу. Естонија је у суботу увела европску валуту као 17. чланица еврозоне. Естонија је трећа бивша комунистичка земља која је усвојила евро […]

понедељак, јануар 3, 2011 / 17:10

Увођење евра у Естонији 1. јануара прошло је без проблема, саопштиле су данас Европска комисија и Европска централна банка.

„Транзиција се спроводи без проблема и по зацртаном плану”, навела је Европска комисија у саопштењу.

Естонија је у суботу увела европску валуту као 17. чланица еврозоне.

Естонија је трећа бивша комунистичка земља која је усвојила евро послије Словеније (2007) и Словачке (2009), наводи агенција Франс прес.

Естонска круна остаће у оптицају паралелно са евром до 14. јануара и онда ће бити потпуно повучена.

Комисија је саопштила да је 2. јануара до краја дана око 26 одсто плаћања у радњама обављено у еврима и да је више од 90 одсто купаца добило кусур у еврима.

Банке и продавци нису констатовали ниједан већи проблем.

Европска комисија навела је да је велики број Естонааца већ набавио евре два дана прије увођења јединствене европске валуте у тој земљи.

У одвојеном саопштењу Европска централна банка саопштила је данас да су новчанице и ситан новац у еврима уведени успјешно у Естонији и да је промјена спроведена „глатко и по плану”.

Још двије земље ЕУ имају намјеру да се придруже еврозони, саопштено је из Европске комисије.

То су Летонија која се нада да ће увести европску валуту 2014. и Румунија 2015. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *