Ештон: Пред Николићем тешке одлуке

Шефица европске дипломатије Кетрин Ештон изјавила је после сусрета са предсједником Србије Томиславом Николићем да Београд треба храбро да се упусти у дијалог са Приштином и да су пред Николићем „неке тешке одлуке”. „Висока представница је охрабрила власти да наставе са реформама и напорима ка интеграцији у ЕУ”, каже се у саопштењу за медије које […]

субота, септембар 29, 2012 / 09:19

Шефица европске дипломатије Кетрин Ештон изјавила је после сусрета са предсједником Србије Томиславом Николићем да Београд треба храбро да се упусти у дијалог са Приштином и да су пред Николићем „неке тешке одлуке”.

„Висока представница је охрабрила власти да наставе са реформама и напорима ка интеграцији у ЕУ”, каже се у саопштењу за медије које је данас послато из кабинета Кетрин Ештон.

У истом саопштењу се поручује и да су „кораци ка видљивом и одрживом побољшању односа са Косовом” од кључног значаја за почетак преговора Србије о придруживању ЕУ.

Ештон је нагласила потребу да се Београд храбро упусти у дијалог са Приштином и охрабрила предсједника Николића да се припреми да донесе „неке тешке одлуке”, наводи се у саопштењу.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност је поздравила напредак које су нове власти у Србији начиниле на пољу примјене досад постигнутих споразума у дијалогиу.

Ештон је са Николићем разговарала јуче, на маргинама засједања Генералне скупштине УН.

Кукан: Ни мени није јасно шта значи нормализација односа 

„Нема нових услова за преговоре. Мислим да се правила неће мјењати и очекујем да ће бити објашњено шта значи нормализација односа Србије и Косова”, ријечи су Едуарда Кукана, шефа делегације Европског парламента за југоисточну Европу. То је он одговорио на питање „Политике” да ли у годишњем извјештају Европске комисије, који ће бити објављен 10. октобра, очекује нове услове за почетак преговора Србије и ЕУ, и додао да ће тај извјештај бити „упутство за следећу интеграцију Србије у ЕУ”.

Приликом јучерашњег сусрета Кукана са новинарима неколико београдских редакција, којем су присуствовали Јелко Кацин, извјестилац Европског парламента за Србију, и Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Србији, који је подсјетио на децембарске закључке Савјета ЕУ и рекао да ЕУ сада жели „видљив напредак у дијалогу” Београда и Приштине. Свака страна, и Приштина и Београд, треба, према његовим ријечима, сада да дефинише шта су очекивања од политичког дијалога на највишем нивоу, ко ће водити дијалог те стране, а Ештонова је понудила да буде модератор у том процесу.

А да ли је могуће остварити оно што Србија жели – и ЕУ и Косово?

Кукан је одговорио одрично. Он је прво нагласио да не постоји критеријум ЕУ којим се од Србије тражи да призна Косово, нити документ ЕУ који каже да Србија треба да призна Косово, а потом навео: „За сада се од Србије тражи да нормализује ситуацију са Косовом. Не знам шта то значи, али ускоро ћемо сазнати, јер ће извјештај, који ће бити објављен 10. октобра рећи шта значи нормализација односа са Косовом. Као што је познато, нису све чланице ЕУ признале Косово. Али, 22 су то учиниле, што је велика већина. Оне подразумјевају да је Косово независна држава и тако се понашају. Тако да није могуће имати обоје”, рекао је он.

С обзиром на чињеницу да је председник Николић, после сусрета са Кетрин Ештон, високом представницом ЕУ за спољну политику, изјавио да Србија неће испунити захтјеве за укидање такозваних паралелних институција на Косову, питали смо саговорнике какав је став ЕУ поводом овога?

„Дозволимо Србији прво да изрази своје мишљење”, рекао је Кацин и навео да треба имати на уму да се Ештонова срела и са косовском страном. То, према његовим ријечима, значи да је ово троугао који ће водити ка томе да се направи коначан договор у ономе што је могуће.

Слично су наши саговорници реаговали и на следеће наше питање – ко према њиховом мишљењу треба да буде у српској делегацији за преговоре са Косовом на највишем политичком нивоу, предсједник, премијер или… Кукан је одговорио да је знатижељан да сазна ко ће бити преговарач, а Кацин је рекао да то питање, прије свега, треба поставити предсједнику, влади, коалиционим партнерима, као и свакој појединачној опозиционој партији, како би они могли да продискутују о томе и да се чује појединачно мишљење. „То је компликован и дугорочан процес и то неће бити лако”, нагласио је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *