EРС: Ипак смо најјефтинији

Предузеће „Електропривреда Републике Српске“ саопштило је да је цијена електричне енергије за домаћинства у Републици Српској у просјеку мања од 15 до 67 одсто у односу на земље окружења. Портпарол "Електропривреде Републике Српске" Предраг Шкоро наводи да је просјечна цијена електричне енергије за домаћинства само у Србији мања за око пет одсто него у Српској, […]

уторак, април 7, 2015 / 08:37

Предузеће „Електропривреда Републике Српске“ саопштило је да је цијена електричне енергије за домаћинства у Републици Српској у просјеку мања од 15 до 67 одсто у односу на земље окружења.

Портпарол "Електропривреде Републике Српске" Предраг Шкоро наводи да је просјечна цијена електричне енергије за домаћинства само у Србији мања за око пет одсто него у Српској, док је у осталим електропривредама већа и то у "Електропривреди БиХ" за 15 одсто, "Електропривреди Хрватске заједнице Херцег Босне" за 23 одсто, Црној Гори за 40 одсто и Хрватској за 67 одсто.

Поводом писања појединих портала да Република Српска има већу просјечну цијену електричне енергије за домаћинства него што јесте, Шкоро каже да су ти подаци засновани на кориштењу нерепрезентативног узорка, уз занемаривање низа чињеница које утичу на висину просјечне цијене.

"Занемарена је чињеница постојања блок тарифа за категорију домаћинства у Србији, гдје купци са мањом потрошњом, попут разматраних, имају и најниже цијене", истакао је Шкоро.

Он је додао да је због кориштења нерепрезентативног узорка изведена погрешна просјечна цијена електричне енергије од 16,65 фенинга по киловат-часу са ПДВ-ом, док је ова цијена по званичном извјештају "Електропривреде Републике Српске" за 2014. годину 14,64 фенинга по киловат-часу са ПДВ-ом.

Шкоро је истакао да су информације о односима цијена, које је саопштила предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић тачни и да су засновани на анализама које је извршила "Електропривреда Републике Српске".

"Оне су засноване на свеобухватној анализи укупне потрошње по свим тарифним елементима на годишњем нивоу и обухватају активну електричну енергију, обрачунску снагу и реактивну енергију", рекао је Шкоро.

Он је додао да се примјеном прописаних тарифних ставова за сваку од електропривреда у окружењу на годишњу потрошњу купаца у Републици Српској изводе просјечне цијене на бази којих "Електропривреда Републике Српске" врши анализу релативних односа цијена.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Kažu da Srbija ima 5% jeftinuju struju. A što ne kažu da Srbiaj ima tri tarife struja, gde, sirotinja, nezaposleni, gladni, plaća duplo manju cenu kilovatčasa do 350 kWh.
  Kada ćemo mi imati 5 fentinga struju za one koji štede struju i koriste je samo za sijalicu i frižider i kompjuter?
  Zašto je EPRS otpisala milionske dugove struje sportskim klubovima, fuddbalskim, odbojkaški, koršakraškim.
  Zašto su tolikom frimama otpisani dugovi za struju?
  Zašto je u termoelekroni Ugljevik zaposleno 2000 radnika, 3 puta više nego što treba, zašto je pred izbore u EPRS strpano preko 600 radnika?
  A to je rađeno i pred svake prethodne izbore.
  Zašto je prosečna plata u TE UIgljevik 1260 KM, a ne 600KM? Dok direktor ima 6000KM.
  Zašto gomila parazitskih privatnih firmi parazitira na termoelektrni, tipa Termoelektro, Bosnamontaža, Izolater Tuzla, Tereks,….. ?
  Zašto termoelektrna nema osnovan investicioni fond kojim bi gradila energetske kapacitet, iskorišćavaući preostale hidropotencije a ne da se Drina daje stranom okupatoru?
  Zašto danas država živo od toga što je neko 70-ih i 80-ih godina bio sposobanm da izgradi termoenergetska i hidroenergetska potrojanje, a sama nije spoosbna da gradi i razvija, nego samo da prarazitira, uništava, zadužuje, otima resurse daje stranicma?

 2. „Шкоро је истакао да су информације о односима цијена, које је саопштила предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић тачни и да су засновани на анализама које је извршила ’Електропривреда Републике Српске’.”

  Зна ли неко гдје се може пронаћи поменута анализа?

 3. Тако изгледа анализа кад је врше припадници странке чији је предсједник падао из математике. Сједи, један!

 4. Србија увози значајне количине електричне енергије и има нижу цијену од Српске, која је највећи извозник у региону. Можда би господа из ЕПС могли новинарима и грађанима одговорити на питања:
  1) Коликим средствима су ЕРС и предузећа у њеном саставу током задње 4 године спонзорисала приватни КК Игокеа, који готово да нема домаће играче, већ купује Афроамериканце да забављају двор?
  2) Да ли се струја извози без посредника или Вук Хамовић препродаје, па заради више од ЕРС?
  3) Да ли је истина да Српска по битно нижој цијени продаје струју у односу на електропривреде у непосредном окружењу?
  4) Колико је застарјелих дугова који се не могу наплатити и ко су највећи дужници? Да ли је одговарао неко што је пропустип да наплати струју? Колика је уопште наплативост?
  5) Колико је пред изборе 2010,2012. и 2014. запослених и шта су по струци?
  6) Да ли сви ти запослени имају годишње око 700 КМ струје гратис и плате веће од просјека у привреди за више од 60%?
  7) Колико је радника ЕРС, а колико грађана и власника пилана процесуирано због крађе електричне енергије?
  8) Зашто се у склопу ЕРС не оснују зависна предузећа већ се праве талови с приватним фирмама, често кумовским и рођачким, надувавају фактуре и извлаче милиони КМ из ЕРС? Нпр. ТЕ Гацко.

 5. Како то да ти сад питаш, када си до сада тврдио да је то тако, користећи наведено као чињенице…

 6. Banjolučki prorok sa Starčevice prvo kaže da imamo problem pa onda pita ima li problema.
  A i pored ovoliko pitanja nam se ruga i jasno pokazuje da je KARALIZAČ pa nema pitanja poput

  9) Da li je tačno da je Mladen Ivanić stavio paraf da se za vrijeme njegove vladavine krene u privatizaciju ERS-a.
  10) Da li je istina kada je Mladen,Dragan i ostala banda upravljala energetikom ERS samo bila sa predznakom „-“ na završnom računu.
  11) Da li je istina da Banjolučki prorok sa Starčevice tek sad shvata koja je razlika između EPS-a i ERS-a što je do neki dan za njega bilo potpuno isto?
  12) Da li Banjolučki prorok zna da nema više finansiranja sportskih kolektiva iz ERS-a odlukom još jednog od prethodnih visokih predstavnika i na snazi je i dan danas. Dobit preduzeća zna se kako se raspoređuje, čitali smo nedavno kako su to Hercegovci uradili elegantno.

 7. Ајде не мрсомудите, овдје се ради о томе да фирма која има вишеструко више запослених од потребног, а као посљедицу страначког запошљавања, хоће на терет привреде и сиротиње да компензује губитке. Да се у ЕПРС немилице краде и пљачка, а да то сви треба да платимо. Ја сам против тога да на то пристанемо. Ако треба на улице, на улице!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *