Ердоган у Њемачкој: Од Турака овације, од домаћина протести

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган одржао је у Келну говор пред око 20.000 присталица, пошто је Немачка земља са највећим бројем Турака у иностранству, док је у исто вријеме с друге стране реке Рајне више од 40.000 људи протестовало против Ердогана. Ердоган ће, како се очекује, бити номинован у трци за предсједника на изборима у […]

недеља, мај 25, 2014 / 17:41

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган одржао је у Келну говор пред око 20.000 присталица, пошто је Немачка земља са највећим бројем Турака у иностранству, док је у исто вријеме с друге стране реке Рајне више од 40.000 људи протестовало против Ердогана.

Ердоган ће, како се очекује, бити номинован у трци за предсједника на изборима у августу, а Њемачка је, са турском заједницом од три милиона и од којих половина има право гласа, врло јака изборна јединица, навела је француска агенција АФП.

Турски премијер је синоћ окупљене симпатизере позвао да се региструју за изборе, прве на којима Турци који живе у иностранству неће морати да путују у матицу земљу на гласање.

"Даће Бог, ми ћемо објавити нашег кандидата за предсједника што је могуће прије", рекао је Ердоган.

Ердоган и његова исламистичка партија Правде и развоја (АКП) подијелила је Турке у земљи и иностранству због његовог, како сматрају критичари, ауторитарног стила, сузбијања грађанских слобода и корупцијских скандала током његове власти.

Демонстранти који су марширали с друге стране ријеке носили су транспаренте "Отпор фашизму АКП", "Корупција, шеријатски закон, султанат – Ердогане, ти ниси демократа". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *