Eрдоган: Настављају се снажни односи са БиХ

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће се свеукупни односи Турске према БиХ развијати максималним интензитетом у истом правцу као и досада. "Без обзира радило се о војним, политичким, економским, историјским културалним односима, они ће се наставити свом својом снагом у истом смјеру у којем су се до сада кретали", рекао је Ердоган […]

субота, септембар 15, 2012 / 07:27

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће се свеукупни односи Турске према БиХ развијати максималним интензитетом у истом правцу као и досада.

"Без обзира радило се о војним, политичким, економским, историјским културалним односима, они ће се наставити свом својом снагом у истом смјеру у којем су се до сада кретали", рекао је Ердоган новинарима у Сарајеву након састанка са члановима Предсједништва БиХ.

Он је рекао да БиХ и њени народи имају посебну важност, односно заузимају значајно мјесто за Турке и Турску.

Жеља Турске, навео је Ердоган, јесте да локални избори 7. октобра у БиХ прођу у најбољем реду и да буду од користи за, како је рекао, "босанскохерцеговачку браћу".

"Турска од вас као наше браће има једну амолбу – немојте се дијелити, будити јединствени, будити постојани и будите чврсти и здрави – јер БиХ заузима посебно мјесто у балканској регији. Ми вас волимо", рекао је Ердоган.

Он је нагласио да годишња трговинско-робна размјена БиХ и Турске износи 400 милиона долара што, према његовој оцјени није довољно, али се нада да ће се сарадња развити и бити на нивоу који заслужује и да су двије земље близу времена када ће се те бројке спомињати у милијардама долара и евра.

"Зато сам члановима Предсједништва БиХ понудио свеобухватну сарадњу и позвао да дођу у Труску са великим бројем предузетника и свим онима који могу подићи економску билатералну сарадњу“, нагласио је Ердоган.

Он је поновио подршку Турске евроатлантском путу БиХ, посебно истичући подршку БиХ на путу ка НАТО.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је на вечерашњем састанку било ријечи о могућности унапређења економских односа БиХ и Турске.

"Турска има снажан напредак у економији. Хтјели би смо да будемо дио тог успјеха, да се БиХ прикључи том успјеху Турске", појаснио је Изетбеговић.

Он је, с тим у вези, најавио скору посјету обимне делегације БиХ Турској коју ће чинити бизнисмени и политичари, а која ће представити могућности будуће сарадње.

Изетбеговић је захвалио Турској на кредиту од 100 милиона евра за помоћ повратницима у БиХ, од чега је до сада утрошено десет одсто, додајући да ће реализација овог кредита значити преокрет у процесу повратка у БиХ.

Он је захвалио и на снажној и ефикасној подршци министра иностраних послова Турске Ахмета Давутолуа аспирацијама БиХ у вези евроатлантских интеграција.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *