Ердоган: Народи у БиХ не смију са сумњом гледати једни у друге

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас у Сарајеву да је циљ његове посјете и напора јединствена, снажна и БиХ у заједништву, те нагласио да народи у БиХ не смију са сумњом гледати једни на друге. Ердоган је рекао новинарима, након сусрета са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом, да Турска жели да народи […]

субота, септембар 15, 2012 / 18:26

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас у Сарајеву да је циљ његове посјете и напора јединствена, снажна и БиХ у заједништву, те нагласио да народи у БиХ не смију са сумњом гледати једни на друге.

Ердоган је рекао новинарима, након сусрета са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом, да Турска жели да народи у БиХ његују и гаје узајамно повјерење, али и да нико не смије сумњати у цјеловитост и интегритет БиХ.

"За нас је веома битно да се БиХ нађе у саставу НАТО-а. Могу постојати они који се противе придруживању БиХ НАТО инстанцама, али вјерујем да ће БиХ пуно снажније и боље корачати у будућности ако се нађе у НАТО-у", сматра Ердоган.

Он је нагласио да Турска, као чланица НАТО-а, константно прати, позива и чини све да би се убрзао процес интеграције БиХ у тај војни савез, истичући да је потребно испитати и сваки став који кочи пријем БиХ у Сјеверноатлантску алијансу.

"У политичком смислу придајемо велику важност интегрисању БиХ у ЕУ", рекао је турски премијер, те нагласио да је жалосно што БиХ као европска земља није позвана у Унију.

Према његовом мишљењу, БиХ ће ући у ЕУ прије Турске која се пуних 50 година налази пред вратима Уније.

Турски премијер нагласио је да је током сусрета са предсједавајућим Савјета министара БиХ било ријечи о свим сегментима билатералне сарадње, како на војном и политичком, тако и на културалном, економском и осталим пољима.

Ердоган је нагласио да економски односи БиХ и Турске од 2010. године иду узлазним темпом и досегли су 357 милиона америчких долара, али да би с обзиром на политичке односе двије земље требало говорити о милијардама долара робне размјене.

Ердоган је позвао Беванду да са делегацијом привредника БиХ посјети Турску и да у Истамбулу буде организован економски форум на којем би могао да буде договарен и заједнички наступ на трећим тржиштима.

Предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда изразио је задовољство што су разговори са турским премијером били отворени до краја, оцијенивши да је то почетак сарадње која ће бити "чиста и отворена, гдје се све ствари стављају на сто и о свим темама говори без икаквих предрасуда".

"Разговарали смо о потешкоћама предузетника БиХ и Турске код наступа на трећим тржиштима. Заједнички закључак је да треба отворити све могуће комуникације, спајати предузетнике и њима стварати простор за успјешно пословање, што би било и на добробит буџета обје земље", додао је Беванда.

Он је поздравио напоре Турске на трилатералним састанцима са представницима Србије и Хрватске, истичући да је током сусрета договорено да тај формат треба повећати тако да буду четири земље – БиХ, Турска, Србија и Хрватска. Према ријечима Беванде, то би омогућило стављање на сто отворених питања, што би допринијело и стабилности региона.

"Упознао сам госта и о томе шта су Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ учинили када је ријеч о финансијској стабилности БиХ, доношењем Глобалног фискалног оквира буџета и наставка аранжмана са Међународним монетарним фондом", додао је Беванда.

Истичући да посјета турског премијера БиХ долази у вријеме локалних избора, Беванда је нагласио да су у БиХ у том периоду, осим локалних, на тапету и глобалне државне, па чак и свјетске теме.

Беванда је рекао да је турског премијера упозорио да у БиХ крхком друштву три конститутивна народа и грађана, свака ријеч, посебно високопозиционираних политичара, има посебан значај и тежину.

"Захвални смо за сву помоћ пријатеља да се постигне склад у БиХ, али смо свјесни да, уз сву ту помоћ, ми у БиХ морамо да се договоримо. Не треба да отварамо старе ране, већ да гледамо напријед због будућности дјеце", рекао је пресједавајући Савјета минстара БиХ.

Иванић: ЕУ неће дозволити велико уплитање Турске на Балкан

Предсједник Партије демократског прогреса Младен Иванић изразио је данас увјерење да ЕУ неће дозволити велико уплитање Турске на Балкан, јер би тиме она изгубила на значају.

Иванић је у Зворнику рекао Срни да Турска, водећи неку своју политику, покушава преко Босне да се озбиљније ангажује, али да то не ради у договору са ЕУ.

"Сматрам да ЕУ има озбиљан интерес да своју унутрашњост неће препустити Турској, јер су ту уосталом и њене чланице Бугарска, Румунија и Грчка“, рекао је Иванић.

Истичући да је прошла власт у Србији гријешила што је Турској давала толику улогу, Иванић је изразио наду да нова власт Србије неће правити такву грешку.

Лагумџија са својим турским пријатељима причао о економији

Односи Турске и БиХ веома су добри, али има простора за унапређење, нарочито у економији, истакао је министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија у одвојеним сусретима са турским премијером Реџепом Тајипом Ердоганом и министром иностраних послова Ахметом Давутоглуом.

Лагумџија је захвалио за подршку Турске економском развоју БиХ, за интензивну и континуирану подршку ове земље БиХ на путу ка чланству у НАТО-у и ЕУ, као и за помоћ у гашењу пожара у БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Он је оцијенио да добре политичке односе треба ојачати снажном економском сарадњом, повећањем обима трговинске размјене и већим присуством турских инвеститора у БиХ, нарочито о областима инфраструктуре, туризма, енергетике, пољопривреде, образовања и здравства, у чему су у посљедње вријеме начињени значајни кораци.

Лагумџија је поздравио веома добру сарадњу БиХ и Турске и интензивне сусрете званичника на свим нивоима.

Он је упознао саговорнике о актуелним дешавањима на домаћој политичкој сцени, посебно када је ријеч о предстојећим локалним изборима, те о активностима БиХ на спољнополитичком плану и изазовима у наредном периоду.

Ердоган је нагласио да Турска жели да са БиХ развија и његује што чвршће односе.

Он је рекао да ће Турска наставити снажно да подржава европске, нарочито евроатлантске интеграције БиХ, те да улаже још веће напоре у јачање економских и трговинских веза БиХ и Турске, као и веза у другим областима.

Током сусрета размотрена је могућност наставка сарадње на изградњи јужне дионице Коридора "Пет це", Сарајево-Мостар, уз банкарске гаранције турске ЕКСИМ банке.

У разговору су размијењене информације и мишљења о ситуацији у региону, посебно у Сирији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *