Епл од Самсунга добија милијарду долара

Америчка порота одлучила је да је јужнокорејска компанија „Самсунг“ копирала иновативну технологију коју је амерички „Епл“ користио за своје револуционарне уређаје „АјФон“ и „АјПод“ и да мора да плати миљарду долара одштете. "Епл" је овом одлуком успио да побиједи у судском спору који траје годину дана, али се очекује улагање жалбе, јавио је синоћ АП. […]

субота, август 25, 2012 / 11:33

Америчка порота одлучила је да је јужнокорејска компанија „Самсунг“ копирала иновативну технологију коју је амерички „Епл“ користио за своје револуционарне уређаје „АјФон“ и „АјПод“ и да мора да плати миљарду долара одштете.

"Епл" је овом одлуком успио да побиједи у судском спору који траје годину дана, али се очекује улагање жалбе, јавио је синоћ АП.

Први спор је почео у априлу, а други у јуну ове године.

Самсунг, од недавно водећи свјетски произвођач мобилних телефона, који се на смартфон тржишту налази испред Епла, али далеко иза на тржишту таблета, тужио је у априлу амерички Епл јужнокорејском суду, а онда је Епл одговорио у јуну оптужујући свог конкурента да је копирао дизајн модела "АјФон" и "АјПед".

Порота је одлучивала скоро три дана о пресуди за седам тужби за кршење патентних права које је поднео "Епл" и пет тужби које је поднио "Самсунг".

Од самог почетка тактика “Епла“ је била да представи оно што су мислили да је хронолошки доказ да је “Самсунг“ копирао њен телефон.

Према тврдњама адвоката Епла, фотографије, односно скице телефона у "концепт фази" обе компаније и Самсунгови интерни мејлови који су се посебно бавили спецификацијама АјФон телефона, показују да је Самсунг копирао тај смартфон, када је схватио да не може да одржи корак са иновацијама и технологијама које он доноси."

Адвокати “Самсунга“, с друге стране сматрају да "Епл“ није имао искључиво право над геометријским дизајном, као што су праугаоници са заобљеним угловима. Они су назвали ту тврдњу смешном .

"Eпл" и "Самсунг", две ривалске компаније које продају више од половине "смартфонова" и "таблета" у свету, укрстиле су ове године копља у судовима у неколико земаља, а јуче је суд у Сеулу је пресудио да су обе стране одговорне за кршење патентних права.

Међутим, процес у САД, највећем и најутицајнијем технолошком тржишту, сматра се најважнијим.

Оваква пресуда могла би да доведе до потпуне забране продаје главних "Самсунгових" производа и вјероватно ће појачати доминацију "Епла" на све већем тржишту мобилних компјутера.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *